Proprietarul combinatului Sidex Galati, Lakshmi Mittal, a urcat 59 de locuri in topul celor mai bogati oameni ai planetei, publicat de revista "Forbes". In acest clasament, Mittal ocupa locul al treilea.

Averea omului de afaceri de origine indiana a crescut anul trecut de la 6 miliarde dolari la 25 miliarde dolari. Cresterea spectaculoasa s-a datorat pe de o parte achizitiei mai multor combinate siderurgice, iar pe de alta parte datorita cresterii preturilor la otel pe piata mondiala. In octombrie anul trecut, compania Mittal Steel a devenit cel mai mare producator de otel din lume dupa ce a preluat American International Steel Group, cu 4,5 miliarde dolari. Magnatul otelului detine combi-nate in SUA, Canada, Mexic, Tri-nidad, Franta, Germania, Kazahstan, Algeria, Romania, Cehia, Africa de Sud si Indonezia. In 2004, profitul firmelor controlate de Mittal s-a triplat, ajungind la 4,7 miliarde dolari.

Retete de succes

In Romania, omul de afaceri indian, stabilit la Londra, are in proprietate Sidex Galati, Siderurgia Hunedoara, Tepro Iasi si Petrotub Roman. De altfel, privatizarea celor patru societati intra in categoria reusitelor. La Sidex, de exemplu, noul proprietar a transformat cele 294 de milioane de dolari pierderi in profit de 110 milioane. Iar la Petrotub Roman pierderile inregistrate anul trecut au fost cu 87% mai mici decit in 2003. Reteta Mittal a functionat si la Tepro Iasi. Dupa doi ani de inactivitate, combinatul iesean si-a recistigat pietele, ajungind sa detina, in 2004, 60% din piata interna.

Pina anul trecut, cele patru combinate au fost cele mai mari consumatoare de ajutoare de stat, inghitind 50.000 de miliarde lei. In cap de lista s-a situat Sidex, cu 30.000 de miliarde, fiind urmat de Siderurgica Hunedoara, cu 9.000 de miliarde.

Bogatii lumii

Revista "Forbes" il pozitioneaza pe primul loc, pentru al 11-lea an consecutiv, pe fondatorul producatorului de software, Bill Gates. Averea acestuia a inregistrat in 2004 o usoara scadere, 46,5 miliarde dolari, fata de 46,6 miliarde, cit a avut in 2003. Pe locul secund in clasamentul "Forbes" se situeaza presedintele companiei Berkshire Hathaway, Warren Buffet, a carui avere a fost estimata la 44 de miliarde euro. In urma lui Mittal se afla principalul actionar la compania de comunicatii MCI, Carlos Slim Helu.

Ca si Mittal, averea lui Helu a crescut spectaculos in 2004, de la 10 miliarde dolari la 23,8 miliarde dolari. Pe urmatoarele pozitii se afla printul Alwaleed bin Talal al Arabiei Saudite, cu 23,7 miliarde dolari, fondatorul grupului suedez Ikea, Ingvar Kamprad, cu 23 de miliarde dolari, si partenerul lui Bill Gates la Microsoft, Paul Allen, a carui avere este de 21 miliarde dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.