Bancile din Romania vor incepe de saptamana viitoare sa aplice propriile norme de creditare dupa ce, in urma cu doua luni, banca centrala a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Primele credite cu avans zero Alpha Bank Romania este prima banca care va acorda incepand cu saptamana viitoare credite fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat, fiind prima institutie financiara din Romania care a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru normele de creditare realizate conform noilor reglementari.

Noile norme de creditare ale Alpha Bank Romania prevad doua modificari foarte importante pentru clienti, care constau in reducerea avansului minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare sau ipotecare Alpha Housing, precum si cresterea gradului de indatorare. Regulamentele recent abrogate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prevedeau un avans minim de 25% din valoarea imobilului si un grad de indatorare de maximum 40% din venitul lunar net al persoanelor care solicitau credite.

"Reducerea avansului minim solicitat pentru creditele imobiliare/ipotecare de la 25% la 15% vine in intampinarea nevoilor clientilor nostri, permitandu-le sa cumpere locuinta dorita mult mai curand, nemaifiind nevoie de economii substantiale pentru contractarea creditului. In cazul in care un client doreste sa participe cu un avans mai mare decat cel minim solicitat de banca (15%) suntem deschisi, aceasta nereprezentand un impediment pentru acordarea creditului", a declarat pentru Wall-Street Ion Stan, Director Coordonator Operatiuni Alpha Bank Romania.

Astfel, banca nu va mai solicita avans de 25% pentru creditele imobiliare sau ipotecare Alpha Housing. Noile norme de creditare prevad un avans standard de 15%, cu posibilitatea de a fi redus si mai mult, in functie de valoarea tranzactiei si a garantiilor imobiliare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.