Plata anticipata a unui imprumut mai vechi este o operatiune care costa chiar si 10% din suma returnata inainte de termen. Iar pe langa comisionul de plata anticipata, al carui nivel se situeaza in medie la 3%, unele banci percep si taxe pentru modificarea contractului, de 0,5% din suma sau 150 de lei. La alte banci, pentru a returna anticipat banii imprumutati, trebuie sa treaca minimum trei ani.

In graba de a obtine imprumutul dorit, multi uita sa citeasca prevederile contractuale care stipuleaza plata diferitelor comisioane care incarca pratic costul creditului de la nivelul afisat al dobanzii pana la cea efectiva.

In conditiile in care dobanzile la credite, in principal la cele ipotecare si imobiliare, se mentin pe un trend descendent de peste un an, tot mai multi clienti ai bancilor isi pun problema rambursarii anticipate unui imprumut mai vechi. Aceasta, cu atat mai mult cu cat in portofoliul mai multor banci au aparut creditele menite sa refinanteze imprumuturile, la dobanzi mai avantajoase. in acest context, apar insa comisioanele de rambursare anticipata sau cele de modificare a contractului, taxe menite sa descurajeze renuntarea, inainte de termen, la serviciile bancilor. in Romania, nivelul acestor comisioane merge pana la 4,5%, dar exista banci care nu percep un astfel de comison, cu conditia ca imprumutul destinat refinantarii sa fie contractat tot de la ele.

Unele banci impun comisioane de modificare a contractului, de 150 de lei pentru imprumuturile ipotecare si cele de nevoi personale cu ipoteca sau de 100 de lei, pentru imprumuturile de nevoi personale simple sau cele auto. "Cand face un plasament, o banca conteaza pe o anumita perioada.

Rambursand imprumutul inainte de termenul stabilit in contract, ii strici calculele bancii, care incearca astfel sa descurajeze aceste situatii", declara Bogdan Baltazar, consultant bancar si fost presedinte de banca. Acesta apreciaza ca rezonabil un nivel al comisioanelor de rambursare anticipata de pana la 3%. "Peste nivelul de 3%, este exagerat. Trebuie avute insa in vedere si conditiile de creditare oferite de banca, ce avantaje a acordat, ce «bomboane» a oferit initial. Daca clientul a beneficiat din partea bancii de niste avantaje, trebuie sa plateasca", mai spune consultantul bancar.