Expertii avertizeaza ca taxele prea mari vor indeparta investitorii din Romania, in perioada urmatoare

Persoanele juridice din Romania trebuie sa plateasca anual o taxa de 1,5% din valoarea contabila a cladirii, ceea ce poate insemna 30 euro/mp. in acelasi timp, in Europa Centrala si de Est, taxa nu e mai mare de 5 euro/mp, releva un studiu realizat de compania de consultanta KPMG.

Daca valoarea cladirilor din Romania este estimata la o valoare intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, aceasta inseamna ca taxa este intre 15 si 30 de euro pe metru patrat pe an. "Nivelul disproportionat de mare al taxelor locale din Romania va constitui un motiv de descurajare a investitorilor, care vor fi tentati sa-si mute afacerea in tarile invecinate, unde aceste rate sunt mai rezonabile", afirma Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania. El arata ca, in sistemele de impunere similare din cadrul altor tari din Europa Centrala si de Est, rata anuala nu depaseste nivelul de 5 euro pe metru patrat.

Nivelul ridicat de impunere afecteaza in special noile cladiri, fiindca impozitul are drept baza valoarea contabila a cladirii, care tinde sa fie mai ridicata pentru noile constructii.

Acest regim de taxare a fost stabilit in baza art. 253, paragraful 2, din Codul Fiscal, potrivit caruia persoanele juridice trebuie sa plateasca anual 1,5% din valoarea contabila a cladirii. Expertii KPMG spun ca respectiva prevedere trebuie reanalizata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.