Vicegivernatorul BNR: Rezerva de aur si valute a Romaniei isi face treaba si sustine economia Popa a spus ca nu atribuie o relevanta prea mare scaderii cu 0,56% a rezervei de aur si valute a Romaniei din luna aprilie, deoarece aceasta comprimare nu arata o tendita. "Trendul este stabilizare la un nivel care este inca la optimul international, intre patru si sase luni de acoperire a importurilor viitoare de bunuri si servicii. Mai departe este foarte importanta pozitionarea rezervei valutare si a rezervelor totale, in subsidiar, fata de dimensiunea datoriei externe pe termen lung si a datoriei totale. Acoperim total cu rezerva, serviciul datoriei in acest an, deci suntem la nivel prudent, potrivit abordarii lui Alan Greenspan", a spus Popa citat de NewsIn.

Viceguvernatorul a explicat ca rezerva internationala a Romaniei, gestionata de banca centrala, este acoperitoare atat pentru deficitul de cont curent, cat fata de serviciul datoriei externe pe termen lung plus "intregul stoc al datoriei pe termen scurt". "Avem niste motive de ingrijorare in legatura dimensiunea de deficitul extern dar deocamdata rezerva isi face treaba de a sustine constructia macro economica", spune Popa.

Pana la sfarsitul anului 2007 platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 741 milioane euro Rezervele valutare si de aur ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) erau la finalul lunii aprilie de 23,08 miliarde euro, in scadere cu 130 milioane euro (0,56%) fata de luna precedenta, ca urmare a unor iesiri mai mari decat intrarile la rezervele valutare.