Depozitele clasice par sa-si piarda suprematia ca instrumente de economisire. Si asta pentru ca la depozitul clasic omul trebuie sa plateasca un impozit de 16% din valoarea dobinzii obtinute, impozit ce se retine de banca si se varsa la buget. Cum media dobinzii la un depozit clasic este de 7%, rezulta ca dupa plata impozitului vom lua in mina o dobinda de 5,88%. In prezent, cele mai mari dobinzi la depozitele bancare sint acordate de Banca Carpatica si Libra Bank -8,10%, CEC si OTP - 7,25%, respectiv Alpha Bank, Leumi si Transilvania - 7%.

Plata impozitelor se poate evita in schimb la contul curent de economii. Pentru ca, potrivit legii, impozitul pe dobinda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobinda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare decit dobinda de pe piata interbancara (BUBID) la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobinda.

De exemplu, la inceputul lunii aprilie, BUBID la o luna era de 6,97%, asadar in cazul conturilor curente cu o dobinda mai mica, banca nu va trebui sa scada impozitul pe dobinda.

Conturile de economii, in afara de avantajul dobinzii mari, apropiata de cea a unui depozit clasic, si al scutirii de impozit, sint atractive si pentru faptul ca sint mai flexibile decit un depozit clasic. Mai exact, este vorba de faptul ca dintr-un cont de economii se pot face oricind si retrageri de bani, fara a pierde dobinda, cum se intimpla in cazul depozitelor la termen, precum si depuneri suplimentare.