In ciuda scepticismului bancilor europene, oficialii UE spera sa adopte cat mai curand noua directiva a creditelor de consum

Credite doar cu buletinul? Ei bine, in curand acest lucru va deveni doar o iluzie pentru cetatenii din tarile membre ale Uniunii Europene. Cel putin asa avertizeaza bancherii europeni.

Bancile cred ca propunerea Comisiei Europene de a armoniza legea acordarii creditelor de consum in toate cele 27 de state membre va ingreuna posibilitatea europenilor de a obtine imprumuturi. Avertizarile vin ca urmare a deciziei diplomatilor de la Bruxelles de a finaliza proiectul de lege vechi de cinci ani, care prevede construirea unei singure piete europene pentru creditele de consum. Miscarea este piesa centrala a dorintei blocului comunitar de a crea o piata paneuropeana pentru serviciile financiare, dar care s-a pierdut in negocieri intinse de-a lungul mai multor ani.

Sectorul bancar este inca fragmentat de granitele statale

Noua directiva a creditelor de consum va stabili ce fel de informatii trebuie sa ofere bancile clientilor lor in momentul negocierii unui credit. in acelasi timp, actul contine si reguli comune despre calculul procentului anual al dobanzii si legate de dreptul clientului de a se sustrage unui contract de credit. Oficialii europeni spera ca legea va incuraja potentialii clienti ai bancilor sa stimuleze comertul international in cautarea de credite si sa incurajeze competitia intr-un sector economic care continua sa fie fragmentat de granitele statale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.