Magnatul otelului, indianul Lakshmi Mittal, ramane cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere estimata la 28,18 miliarde de euro. Al doilea pe lista "Sunday Times" a celor mai bogati britanici e rusul Roman Abramovici, a carui avere se ridica la 15,81 miliarde de euro.

Mittal conduce in top pentru al treilea an consecutiv si nu e de mirare. Compania sa, Mittal Steel, si-a cumparat anul trecut rivala, Arcelor, cu 35,9 miliarde de dolari. Cea mai mare achizitie pe care a vazut-o vreodata industria otelului a contribuit considerabil la cresterea averii indianului. Pretul otelului a crescut in ultimele 12 luni, cu 30 de procente, pana la 600 de dolari pe tona.

"Actiunile Mittal Steel au crescut, iar el a primit dividende de 2 miliarde de dolari", explica analistul Charles Bradford, de la Soleil Securities, citat de Bloomberg. Mittal, care s-a nascut in Rajasthan, India, si-a construit imperiul tocmai prin achizitii. A inceput, in 1976, cu o singura fabrica, in Indonezia, si a ajuns al cincilea cel mai bogat om din lume, dupa magnatul Microsoft, Bill Gates, mexicanul Carlos Slim, investitorul american Warren Buffett si suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA. in 2006, Lakshmi Mittal, in varsta de 56 de ani, s-a imbogatit cu peste 5,8 miliarde de euro.

De cealalta parte, numa­rul doi, rusul Roman Abramovici, care si-a cladit averea din afacerile cu petrol si otel, a avut un an mai greu, si asta chiar daca divortul de sotia sa, rusoaica Irina, nu l-a costat cine stie ce. Astfel, patronul clubului de fotbal Chelsea are cu 12,3 miliarde de euro mai putin decat Mittal, adica 15,81 miliarde de euro.