O scadere cu 6 procente a contributiilor la fondul de pensii ar produce in buget o gaura de 1,2 miliarde de euro.

Reducerea cu 6% a CAS va afecta drastic fondul de pensii, potrivit lui Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). "Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ne-a anuntat ca deficitul cauzat de scaderea contributiilor sociale va fi finantat din alte surse. Cum inca nu stim acele surse, nu pot spune de unde vor veni banii pentru pensionari in 2008. In plus, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca, de la 1 ianuarie 2008, mai pleaca inca 500 de milioane de lei anual din bugetul asigurarilor de stat spre pensiile private. Bani pe care statul ii va acoperi prin emiterea de titluri de stat", a declarat ieri la un seminar Mihai Seitan.

Care este pierderea

Potrivit unei analize, introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,14% din PIB in 2008, adica circa 510 milioane de lei. Pierderea vine din faptul ca 2% din CAS-ul tinerilor pina in 35 de ani vor merge catre sistemul pensiilor private obligatorii. Daca insa la sistem ar fi contribuit toti salariatii, deficitul ar fi crescut spre un miliard de lei anual. Iar in acest caz ar fi vorba, teoretic, despre o reducere a CAS cu doar 2%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.