Reducerea contributiilor de asigurari sociale nu va presupune cresterea taxei pe valoarea adaugata pentru completarea veniturilor bugetare, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, precizand ca scaderea CAS va fi finantata din alte surse.

"Nu luam cu o mana ce dam cu alta", a spus Vosganian. El a precizat ca a avut deja o discutie pe aceasta tema cu liderii sindicali. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, in urma cu aproximativ trei saptamani, ca nivelul contributiilor de asigurari sociale platite de angajati ar putea fi diminuat anul viitor cu pana la sase puncte procentuale.

"Am decis ca este o prioritate pentru 2008 reducerea cu pana la 6% a contributiei pentru asigurari sociale pe care fiecare angajat trebuie sa le plateasca", a spus atunci Tariceanu, care a apreciat ca este mai important ca banii sa ramana la "cetatenii activi" decat la stat. Tariceanu i-a cerut ministrului Muncii, Paul Pacuraru, ca, impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor, sa pregateasca reducerea contributiei la asigurarile sociale cu aproximativ sase procente. Contributiile sociale sunt de 45,5% in prezent, cumulat pentru angajat si angajator. Autoritatile au redus nivelul cu doua puncte procentuale, la inceputul acestui an, din cota platita de companii. Zvonul ca reducerea contributiilor sociale ar putea "umbla" la TVA a starnit reactii in randul sindicatelor.

In consecinta, Cartel Alfa a transmis o scrisoare deschisa prim ministrului, Calin Popescu Tariceanu, prin care sindicalistii expun faptul ca "in opinia noastra, compensarea unor astfel de reduceri cu cresterea TVA este inacceptabila. Nu putem fi de acord ca din nou cei multi si saraci sa suporte facilitati de care beneficiaza in principal cei cu venituri ridicate, prin incarcarea cu sarcini fiscale suplimentare a micului contribuabil. O crestere a TVA afecteaza tocmai aceasta categorie, deoarece volumul cel mai mare de cumparaturi la care se aplica aceasta taxa este constituit din produsele de baza", se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.