Desi nu a atras o inrautatire imediata a ratingului de tara pentru Romania, si e putin probabil sa o faca in viitorul apropiat, suspendarea Presedintelui a adus ingrijorari in mediul economic si in randul investitorilor straini. "Eu am o neliniste pe care nu o aveam inainte de suspendarea Presedintelui. Eram convins ca Romania va merge spre bine, spre foarte bine, in urmatorii trei - cinci ani, indiferent de micile scandaluri politice, de biletele si alte lucruri de acest gen. Dar de acum inainte sunt foarte circumspect, am o ingrijorare ca s-ar putea ca lucrurile sa nu mai stea atat de frumos cum pareau ca stau cu catva timp in urma", ne-a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Oficialul Coface spune ca nu conteaza ce partid se afla la guvernare atat timp cat este liniste si cat se poate proiecta un viitor lipsit de neclaritati. "Grijile se nasc atunci cand nu ai o viziune clara asupra a ce se poate intampla pana la sfarsitul acestui an, nu mai spun pe o perioada de trei - cinci ani. Principala neliniste este aceea ca nu se vede un viitor in ceea ce priveste politicul in Romania. La modul cum stau astazi lucruri nu vad rezolvarea pe termen mediu. Asta ingrijoreaza mediul de afaceri si oamenii de afaceri in general".

Cristian Ionescu spune ca tensiunile politice nu au afectat direct mediul de afaceri, dar ca prelungirea acestora pe termen mediu va avea cu siguranta un efect negativ in economie. Explicatia este data de faptul ca niciun partid nu poate obtine 100% singur majoritate in Parlament si ca tensiunile vor aparea mai mult ca sigur, prelungirea crizei politice urmand sa duca la stagnare. Iar stagnarea reprezinta de fapt o pierdere avand in vedere ca Romania traverseaza de cativa ani o perioada de cresteri semnificative.