Firmele americane se orienteaza in numar din ce in ce mai mare catre noile state membre ale Uniunii Europene pentru a realiza investitii si par a se departa de destinatiile traditionale pana acum, precum Germania, se arata intr-un raport publicat recent si citat de EUobserver.

Studiul, dat publicitatii de Camera de Comert Americana si societatea Boston Consulting Group, arata ca 26 la suta dintre firmele americane vad Europa de Est drept cea mai buna regiune pentru a realiza investitii. Aceasta rata s-a dublat in ultimul an. Europa de Est castiga din ce in ce mai multi investitori straini nu numai in sectoarele industriale, cum ar fi constructorii de automobile, ci si in sectorul de servicii, in special in cel de IT sau, mai nou, in cel de servicii de tip "call centre".

Companiile americane apreciaza ca Polonia, Cehia sau Slovacia au cele mai atractive piete ale muncii din intreaga Europa, lista fiind continuata de Marea Britanie si Irlanda, se mai arata in raportul care precizeaza ca firmele americane sunt atrase de noile membre UE datorita costurilor reduse ale fortei de munca si a regimului mai lejer de reglementari. Studiul mai arata ca Germania pierde teren (ca destinatie a investitiilor americane) in favoarea tarilor care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, fapt ce duce la cresterea somajului si la incetinirea cresterii economice.

Astfel, o cincime dintre companiile americane deja prezente pe piata germana iau in calcul transferul unor operatiuni in alta tara europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.