Institutiile bancare nu si-au facut temele pentru a participa la distribuirea fondurilor europene, cred unele ONG-uri.

Bancile nu si-au pregatit inca instrumente flexibile si nu sint realmente adaptate pentru marea provocare pe care o reprezinta accesarea fondurilor europene. Opinia apartine coordonatorului Grupului de Contact al Parteneriatului Strategic pentru sprijinirea comunitatilor locale in vederea accesarii fondurilor europene, Sever Avram.

"Bancile nu sint receptive la a intra in formule parteneriale complexe (public-privat - ONG), care sa le aduca incredintarea ca merita sa cofinanteze proiecte, ci prefera confidentialitatea excesiva, opacitatea, reticenta in locul dialogului cu beneficiarii, transparentei, mobilitatii", spune presedintele executiv al Eurolink - House of Europe, Sever Avram, potrivit smartfinancial.ro.

Bancile, instrument de preselectie

Ceea ce bancherii ar fi trebuit sa faca ar fi fost un lobby in relatia cu Guvernul, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor. Astfel, acestea ar fi avut posibilitatea sa se implice in preselectarea proiectelor majore care ar urma sa fie finantate. In plus, institutiile bancare nu au investit din timp in formarea profesionala a propriilor experti, in cadrul unor programe de formare in tara sau in Europa. Astfel de programe ar fi ajutat la luarea unor decizii in cunostinta de cauza asupra pasilor de urmat, mai spune Sever Avram.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.