Pana la sfarsitul anului, bancile vor transmite si date privind clientii fara restante

Institutia care acum colecteaza doar datele negative, referitoare la clientii cu datorii neonorate catre bancile comerciale - Biroul de Credit - se va ocupa si de ceilalti beneficiari. Informatiile pozitive, referitoare la clientii fara restante la credite, vor fi raportate pana la sfarsitul acestui an.

Masura este necesara pentru evaluarea bonitatii clientilor, a declarat, ieri, directorul general al Biroului de Credit, serban Marian Epure, in deschiderea unei conferinte organizate de Finmedia. "in prezent, doar sapte banci, cateva institutii financiare nebancare (IFN) si o societate de leasing transmit informatii pozitive despre clienti catre Biroul de Credit", a precizat Epure. La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a spus ca s-a propus ca toate bancile sa transmita informatii pozitive, insa cele mai multe dintre acestea inca nu au reusit sa-si puna la punct sistemul informatic.

Potrivit normelor stabilite prin Acordul Basel II, institutiile de credit din Romania vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda imprumuturi populatiei si firmelor. Iar Biroul de Credit serveste stabilirii cu mai mare usurinta a bonitatii clientilor, pe baza istoricului bancar si, implicit, a evaluarii mai bune a riscului de creditare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.