Doar jumatate dintre benzinarii particulari vor alege sa-si adapteze statiile la standardele de calitate impuse de marile retele. Restul cauta sa vinda.

Reducerea marjelor de profit si investitiile necesare adaptarii la standardele moderne de calitate sint doua dintre motivele pentru care aproape jumatate dintre micii benzinari ar putea alege sa-si vinda afacerea catre marii jucatori din piata. "Dupa estimarile noastre, in urmatorii citiva ani vor ramine 250-260 de benzinarii particulare compatibile cu standardele impuse de marile companii. In acest moment, pe piata exista circa 468 de benzinarii particulare", ne-a declarat Ion Tache, directorul Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania.

Eventualii cumparatori ar putea fi grupuri mari precum Petrom, Lukoil sau Rompetrol. "M-au contactat deja 10-12 benzinari care vor sa vinda si pe care i-am directionat catre Lukoil si Petrom despre care stiam ca vor sa cumpere. Este important de subliniat ca nu marii benzinari m-au contactat pentru a cumpara, ci s-a intimplat invers", ne-a spus Tache. Daca Petrom si Rompetrol confirma intentiile ca parte a strategiei de dezvoltare pe termen mediu si lung, Lukoil nu pare interesata in contextul in care si-a facut plinul de benzinarii pe zona Romaniei. "Dezvoltarea retelei de benzinarii in Romania, practic, s-a incheiat", spun reprezentantii Lukoil. Cei de la Petrom nu neaga faptul ca ar putea fi interesati de statiile particulare, insa subliniaza ca nu reprezinta un obiectiv mai important decit alte modalitati de extindere, precum constructia de noi statii.

"Doar 70, compatibile in prezent"

Dintre cele peste 460 de benzinarii particulare din Romania, doar citeva zeci sint dotate la nivelul statiilor detinute de companiile importante. "La ora actuala, doar 70-80 de benzinarii particulare sint dotate la standarde ridicate de calitate, cu restaurante si alte servicii auxiliare", ne-a mai spus directorul Asociatiei Benzinarilor Particulari. In privinta mediei vinzarilor pe benzinarie, directorul asociatiei spune ca acestea variaza de la caz la caz, in functie de mai multi factori.

"Eu va pot spune ca la benzinaria mea vindeam si 100 de tone de motorina pe zi si 5-10 tone de benzina. Sint si acum benzinarii particulare care vind 10.000 de litri pe zi. Nu exista o reteta clasica, depinde si de pozitie, si de multi alti factori", a mai spus Tache. O astfel de benzinarie ar vinde deci anual circa 3,6 milioane de litri, in timp ce Petrom a vindut in 2006, in medie, doar 2,4 milioane de litri pe benzinarie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.