Zece banci comerciale si o institutie financiara nebancara au trimis la BNR normele interne de creditare. Primele credite relaxate pot aparea pina la sfirsitul saptaminii.

Unsprezece institutii financiare, din care zece banci si o institutie financiara nebancara apartinind de asemenea unui grup bancar, au depus pina ieri la Banca Nationala a Romaniei normele interne care le vor permite, in urma aprobarii, sa dea primele credite "relaxate" cu avans redus sau fara.

Numaratoare inversa la final

Termenul-limita de analiza a dosarelor, adica 30 de zile, se va scurge inca din cursul acestei saptamini in cazul bancilor care s-au miscat repede. Nu toate bancile mari din top 5 au depus la BNR setul de norme interne, iar altele nu s-au grabit. Spre exemplu, numarul 1 din sistem, BCR, lucreaza inca la ele, iar Raiffeisen Bank, cea de pe locul 3, a depus documentatia zilele trecute.

Surse apropiate procesului de validare a normelor ne-au spus ca unele dosare au fost retrimise la banci pentru completari. "Multi bancheri au jubilat la ridicarea restrictiilor impuse de la nivelul BNR, dar cind au vazut cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca normele lor interne, au preferat sa se supuna regulamentelor vechi", explica aceleasi surse numarul totusi limitat al institutiilor financiare aflate in analiza la Directia de Supraveghere din banca centrala. "Modificarea sistemului de lucru nu este ceva foarte simplu si probabil din aceasta cauza multe banci ezita inca sa trimita normele interne spre validare pentru a evita surprize neplacute", apreciaza Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.