Institutiile financiare autohtone vor continua si in urmatorii ani sa obtina randamente peste media europeana

Rentabilitate de peste doua ori mai buna decat in statele cu economii dezvoltate. Aceasta este performanta pe care au obtinut-o, anul trecut, institutiile financiare din tara noastra, in ciuda restrictiilor impuse creditarii de catre Banca Nationala.

Profitabilitatea sistemului bancar autohton se mentine printre cele mai inalte din statele Uniunii Europene. Asta in ciuda faptului ca, in ultimii ani, rentabilitatea activelor gestionate de institutiile de credit romanesti este in scadere. Anul trecut, profitul net cumulat al tuturor bancilor s-a ridicat la aproape 650 milioane de euro, adica aproximativ 1,3% din activele nete totale. Spre deosebire, cu doi ani in urma, indicatorul era la un nivel de circa 2,4%. Totusi, chiar si in conditiile anului 2006, bancile romanesti au reusit sa ramana in topul celor mai profitabile institutii financiare din Europa. Pentru comparatie, in Bulgaria, profitul reprezenta, anul trecut, circa 1,9% din activele sistemului bancar, iar in Polonia nivelul era de 1,7%. in schimb, in statele din vestul Europei, profitabilitatea activelor bancare este in jurul a 0,5% sau chiar mai mica.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat pentru Adevarul ca profitabilitatea sistemului bancar se va mentine si in urmatorii ani la un nivel inalt din doua motive. "in primul rand, trebuie sa observam ca nivelul activelor este inca mic in comparatie cu situatia inregistrata in alte state europene", explica Ghetea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.