Producatorii romani abia fac fata solicitarilor

Aproape intreaga cantitate de miere ecologica produsa in Romania este exportata. "Cea mai mare parte a productiei de miere bio pleaca la export, pentru ca in tara nu are succes din cauza pretului mai ridicat", ne-a declarat Teodora Aldescu, director in Ministerul Agriculturii.

Specialistii ministerului spun ca este necesara o campanie de informare a populatiei cu privire la avantajele consumului de produse bio. Mai ales in contextul in care producatorii se plang ca principala problema cu care se confrunta este legata de faptul ca marea majoritate a romanilor prefera sa cumpere produse mai ieftine, in detrimentul celor mai sanatoase. "Am incercat sa comercializez miere ecologica in Targu Mures si nu am vandut nimic. Oamenii se uita la pret si, pentru ca mierea bio este mai scumpa cu circa 20% decat cea conventionala, o aleg pe cea mai ieftina. Sunt si persoane care cunosc avantajele produselor ecologice, dar acestea sunt doar interesate de marfa noastra, nu prea ajung sa si cumpere", ne-a declarat Dorin Dogar, directorul firmei Apicola Targu Mures.

Aceeasi situatie se intalneste si in alte zone din tara. "In Ploiesti nu am reusit sa vindem nimic, oricat am incercat. Nici bucurestenii nu sunt mai dispusi sa cumpere, dar cei care vor totusi miere ecologica o pot achizitiona din magazinul special pentru produse bio din Piata Amzei si de la cateva economate. Singurul loc unde vindem mai bine este Hotelul Marriott. In total, anual, pe piata interna vindem o tona de miere eco", ne-a precizat Traian Dobre, patronul firmei Tremot Dobre si Fii din Baicoi.

Producatorii spun ca ar prefera sa vanda in tara, dar pentru ca nu se poate, exporta toata productia. "Anual trimit in Germania, dar si in Olanda, Belgia si Elvetia, 150 tone miere bio", spune Traian Dobre. Alte 150 tone pleaca spre Germania de la Targu Mures. "Nu putem face fata solicitarilor din strainatate. Va trebui sa ne organizam mai bine pentru a obtine o cantitate mai mare, pentru ca afacerea este profitabila", a precizat Dorin Dogar. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, productia anuala de miere ecologica este de 320 tone.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.