Pretul petrolului a atins un nou record istoric, marti, la Londra, si a continuat sa creasca la New York. Acest lucru se intimpla pe fondul temperaturilor scazute, a deprecierii dolarului, a perspectivelor Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) de a mentine un echilibru al productiei, dar si ca urmare a ingrijorarilor pe marginea situatiei din Orientul Mijlociu, dupa un discurs al presedintelui George W. Bush.

La bursa comerciala din New York (NYME), pretul barilului de titei usor cu livrare in aprilie era de 54,59 dolari si a urcat pina la 55,15 dolari, apropiindu-se de recordul istoric de 55,67 dolari. In aceeasi zi, la Londra, barilul de titei Bren a depasit precedentul record de 53 dolari atins joia trecuta si a stabilit un record istoric, urcind cu 75 de centi pina la 53,30 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat de la inceputul cotatiei acestui tip de petrol pe piata din Londra, in 1988.

Potrivit analistilor, saltul preturilor la petrol a fost determinat de un discurs al presedintelui Bush, considerat agresiv fata de Orientul Mijlociu, precum si de decizia Royal Dutch Shell de inchidere a unei platforme de extractie din Marea Nordului, aflata deasupra principalului zacamint norvegian. Bush a avertizat marti Damascul si Teheranul in legatura cu sprijinul acordat terorismului, iar analistii apreciaza ca aceste avertismente "au stirnit nelinisti privind posibilitatea unor tulburari in Orientul Mijlociu", mai ales in conditiile in care Iranul este considerat numarul doi in cadrul OPEC, cu o productie zilnica de aproximativ 3,7 milioane de barili.

In Romania, scumpirea titeiului stopeaza ieftinirea carburantilor

"Evolutiile de pe pietele externe ale titeiului influenteaza in proportie de 100% piata romaneasca a carburantilor", ne-a declarat ieri Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona a produselor petroliere. Influenta cotatiei externe a titeiului in pretul carburantilor se calculeaza mai mult in functie de variatia saptaminala a pretului titeiului. Scumpirea carburantilor autohtoni ca urmare a cresterii cotatiilor externe are loc intr-un interval de circa trei saptamini, a explicat presedintele Rompetrol. Grupul Rompetrol detine rafinaria Petromidia, care proceseaza exclusiv petrol din import, iar influenta scumpirii titeiului pe plan extern se vede deja la pompele companiei.

Dupa o luna in care au fost operate ieftiniri succesive la benzina si motorina, saptamina aceasta carburantii vinduti de Rompetrol s-au scumpit din nou. Si Petrom, cel mai mare operator de pe piata autohtona de profil, a operat o scumpire la sfirsitul saptaminii trecute la motorina, cu 600 de lei pe litru, iar singura ieftinire a fost la benzina, cu 200 de lei/l. Petrom si-a modificat recent politica, pretul produselor proprii fiind aliniate la pretul carburantilor pe pietele externe.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.