Piata de leasing a inregistrat, anul trecut, o crestere de peste 60%, ajungand la 3,26 miliarde de euro, in functie de valoarea activelor finantate, potrivit datelor publicate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) si Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (83%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (14%) si de sectorul public (3%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (32%), urmata de cea de 2-3 ani (25%), 4-5 ani (25%), peste 5 ani (11%), 1-2 ani (5%) si de un an (2%).

Finantarile auto au scazut anul trecut in portofoliul total al companiilor de leasing, pana la 71%, pe fondul orientarii companiilor locale spre alte tipuri de finantari, in conditiile intrarii de noi investitori pe piata. Vehiculele comerciale grele au fost finantate in proportie de 15% si vehiculele comerciale usoare - 13%. Leasingul pentru echipamentele industriale a reprezentat 20%, valoarea bunurilor finantate fiind de 625 milioane de euro, iar finantarile pentru sectorul imobiliar au detinut 5%, cu 147 milioane de euro.

Valoarea bunurilor finantate in sistem leasing in 2005 s-a ridicat la circa doua miliarde de euro. Companiile de leasing subsidiare ale bancilor detineau, la sfarsitul anului trecut, 75% din totalul activelor finantate, in timp ce sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%, restul revenind firmelor care apartin unor dealeri sau importatori auto, se arata intr-un comunicat comun al celor doua asociatii.

Membrii celor doua asociatii au incheiat in 2006 circa 130.000 de contracte, cu o valoare totala a bunurilor finantate de 3,12 miliarde de euro. ALB a finantat active totale in valoare de 2,28 miliarde de euro, cu un aport de 70% la piata nationala de leasing, iar ASLR a cumulat 842 milioane de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.