Dovada titlurilor va putea fi detinuta, in curand, direct de la casa de brokeraj

In ultimii doi ani, cuponarul care voia sa-si vanda actiunile primite prin Programul de Privatizare in Masa trebuia sa faca un prim drum si chiar sa stea ore intregi la coada la registrul independent al actionarilor. Obtinea un inscris care-i arata cate actiuni sunt in cont. Acum, dupa ce locul registrului a fost luat de Depozitarul Central, teoretic ar trebui sa dispara si obligativitatea extrasului de cont.

"Noi chiar am prevazut in preambulul contractului pe care societatile de brokeraj il vor semna cu Depozitarul Central un paragraf in care sa se mentioneze ca, potrivit legislatiei in vigoare, extrasul de cont nu mai este obligatoriu pentru vanzarea unei actiuni", spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

CNVM a tinut secrete noile reglementari

Reprezentantul brokerilor arata ca in regulamentul de functionare al Depozitarul Central, Comisia nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prevazut expres abrogarea instructiunii 5/2005, cea cu obligativitatea extrasului de cont. in buna traditie a "decuplarii" de micul actionar, CNVM nu a emis o instiintare - "vedeti ca de acum extrasul nu mai e obligatoriu". Mai mult, nici la nivelul brokerilor nu e clar daca mai trebuie sau nu sa ceara acest extras. Mai ales ca la intrebarea directa a Asociatiei Brokerilor, CNVM a spus ca va da raspunsul ..." in functie de contractul care va fi incheiat de brokeri cu Depozitarul Central".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.