Pastrand structura cheltuielilor, salariul mediu ar trebui sa depaseasca 300 de euro in 2007

Pe termen mediu si lung, integrarea in Uniunea Europeana ne va aduce beneficii importante. Pe termen scurt, insa, e foarte posibil sa ne turteasca puterea de cumparare. Veniturile reale ale romanilor se vor reduce, o data cu intrarea in UE, cu aproape o zecime. Cel putin asa reiese dintr-o estimare realizata pe baza prognozelor privind evolutia salariului mediu brut, respectiv a preturilor la produse si servicii.

Cele mai importante scumpiri se vor inregistra la utilitati: facturile la gaze, electricitate ori energie termica vor cantari mai greu. Si tutunul si tariile vor deveni mai dificil de cumparat o data cu cresterea accizelor - o sticla de whisky ori vodca ar putea costa cu 50% mai mult din vara viitoare, iar la tigari cresterea ar putea ajunge la 75% pana in 2007. Nici transportul nu va mai fi la fel de ieftin, caci benzina ar putea ajunge la un euro pe litru inca din aceasta toamna.

Ne putem astepta, insa, si la preturi care vor creste putin, nu vor creste deloc sau chiar vor scadea! In aceste categorii ar putea intra alimentele ori telefonia. "Este de asteptat ca preturile din tarile Uniunii sa scada treptat si astfel sa ajunga la nivelul celor din Romania", spune Dorin Odiatiu, International Business&Interconnection Manager al Orange Romania.

Dar cu o floare nu se face primavara: in 2007, in buzunare vor atarna mai greu si asigurarile - fie ele mult mai scumpe, cum va fi cazul RCA, fie nou introduse, ca cele private de sanatate. Bancherii preconizeaza ca romanii se vor imprumuta mai mult in viitorul apropiat, asa ca si ratele la credite vor fi mai mari pentru romanul mediu. Cresterile de preturi de pe piata imobiliara vor insemna si ele chirii mai mari si costuri mai ridicate pentru cei care vor sa-si cumpere o casa sau un teren.

Nici macar sa iesi in oras nu va mai fi la fel de simplu ca pana acum - e posibil ca preturile sa tinda sa le egaleze pe cele europene mult mai repede decat veniturile. Iar lucrurile ar putea sta si mai rau. Factorii psihologici care s-au manifestat in unele din tarile intrate in Uniune anul trecut ar putea actiona si la noi.

Astfel, e posibil ca unele produse ori servicii sa devina, dupa 1 ianuarie 2007, si mai scumpe decat s-a estimat. Ramane de vazut cat de raspandit va fi printre oamenii de afaceri principiul "daca am intrat in UE, punem preturi ca in UE". Singura speranta a romanului de rand ramane fie ca, in viitorii doi ani, salariile sa evolueze totusi un pic mai bine decat se crede in prezent, fie ca intrarea pe piata a unor companii europene cu preturi prietenoase sa tina la un nivel acceptabil puterea de cumparare.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.