Euro a atins un nou record al ultimilor patru ani si jumatate fata de leu, aceasta miscare fiind influentata de cresterea vanzarilor de valuta, dar si de majorarea remiterilor de la romanii din strainatate in perioada Sarbatorilor.

Leul mai bate un record in fata euro Leul a urcat ieri la Bucuresti la cea mai inalta cotatie a ultimilor patru ani si patru luni fata de euro, de 3,3373 lei/euro, aceasta evolutie fiind explicata, in primul rand, prin faptul ca piata este inundata de valuta si, in al doilea rand, prin influenta monedelor internationale asupra monedei nationale.

"Cred ca se vede efectul remitentelor de la lucratorii romani in strainate dar si faptul ca Yenul s-a depreciat a permis o reaprindere a interesului pentru piete emergente si implicit Romania", a explicat pentru Wall-Street Florin Citu, economistul sef al ING Bank Romania.

Cursul afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 46 lei vechi fata de euro (0,14%) de la 3,3419 lei/euro, cat era marti, la 3,3373 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 2 decembrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 33.282 lei vechi (echivalentul a 3,3282 lei noi) pentru un euro.

Publicitate:

In opinia lui Florin Citu, ar trebui sa ne asteptam la o apreciere a leului zilele urmatoare, cel putin pe termen foarte scurt, mai precis in urmatoarele doua luni.

"In schimb, ma astept la o corectie majora a leului pe termen mediu. Este greu de spus cand anume, insa cu fiecare crestere deficitului de cont curent si a celui bugetar suntem mai aproape de momentul cand leul va ceda foarte mult in favoarea euro", a completat analistul ING.

Vestea deprecierii euro este favorabila pentru cei care au de rambursat credite in aceasta moneda.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.