Bugetul general consolidat va avea deficit in fiecare luna a anului 2007, a estimat presedintele interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, precizand ca la sfarsitul lunii martie deficitul a fost cauzat de diminuarea incasarilor pe fondul efectuarii platilor programate

"Vom avea deficit in fiecare luna pentru ca am facut plati masive in cadrul programarii bugetare, adica platile au fost la nivelul prevazut, in timp ce incasarile nu au fost la nivelul prevazut. Am facut platile catre bugetul UE, in timp ce nu am incasat inca nimic din fondurile europene", a declarat, pentru NewsIn, oficialul Fiscului. Acesta a dat ca exemplu faptul ca s-au facut platile prognozate din taxa pe valoarea adaugata, conform bugetului pe cote defalcate, pentru bugetele locale, dar si rambursarile de TVA, desi nivelul incasarilor din aceasta taxa au fost sub asteptari, in martie. Incasarile din taxa pe valoarea adaugata s-au situat sub nivelul din 2006, reprezentand 94,5% din suma colectata in perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor provizorii ale ANAF, pentru luna martie, incasarile pe bugetul general consolidat, care include cele patru bugete (de stat, sanatate, pensii, somaj) au fost cu 10,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

ANAF a colectat semnificativ mai mult decat anul trecut numai la impozitul pe venit unde cresterea comparativa a fost de 41%, in timp ce la profit a atras cu 12% in plus.

Sumele incasate din contributiile sociale s-au majorat fata de 2006, fiind in crestere cu 18% la sanatate, cu 24% la pensii, somaj cu 9%. Colectarea accizelor a fost sub nivelul din martie 2006, insemnand 98,2% din realizarile anului trecut. In schimb, cumulate cu taxa pe viciu incasarile din accize au fost in crestere cu 15%, fata de aceeasi perioada din 2006. Sumele din taxa pe viciu ajund direct in conturile Ministerului Sanatatii si au totalizat 221,3 milioane lei, in ianuarie si februarie 2007.

Chitoiu a mai apreciat ca nivelul programat al deficitului bugetar de 2,8% din PIB, pentru anul 2007, va fi respectat. La sfarsitul lunii ianuarie 2007, executia bugetului general consolidat a indicat un excedent de 2,43 miliarde lei, reprezentand 0,64% din PIB.

Fondul Monetar International a apreciat ca deficitul bugetar ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 3,8% din PIB, intrucat cheltuielile bugetare au fost subevaluate, in timp ce veniturile au fost supraevaluate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.