Colectarea contributiilor se amana insa pentru o data nedefinita, una dintre cauze fiind intarzierea campaniei de informare

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, este optimist. El declara ca, de la 10 aprilie, va incepe autorizarea administratorilor pentru pensiile obligatorii, in august, firmele vor putea sa-si promoveze schemele de pensii si cel tarziu la inceputul lui 2008 vor putea fi incasate primele contributii la sistem. "Interesul operatorilor pentru pensiile obligatorii este mult mai mare in realitate decat lasa acestia sa se inteleaga prin declaratiile oferite presei", spune Oancea.

Cu toate acestea, la data lansarii sistemului obligatoriu de pensii private, nimic nu este inca sigur. Sursele de finantare a deficitului creat la sistemul public n-au fost inca identificate, desi este vorba despre doua miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Sebastian Vladescu, ex-ministrul de finante, ridica din umeri. "Ramane sa vedem. Finantarea deficitului bugetului consolidat se va face prin diverse instrumente, nu le pot preciza acum. Depinde de situatia pietelor, a incasarilor…"

Daca problema acoperirii deficitului e in ceata, cea a implementarii sistemului informatic care sa faca legatura intre contributii si contribuabili ar trebui sa fie mai clara. Responsabilii cu reforma pensiilor nu pot da insa nici aici garantii.

"imi este greu sa va raspund acum daca sistemul informatic va fi functional la data la care contribuabilii vor incepe plata contributiilor, spune Vladescu. La randul sau, Mihai seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), adauga: "Daca nu o sa reusim sa-l punem la punct in timp util, n-o sa incepem colectarea".

Al treilea element important in implementarea sistemului de pensii private, campania publica de informare a populatiei, este o nebuloasa la fel de mare. "Banii alocati din imprumutul Bancii Mondiale pentru acest obiectiv sunt putini si trebuie sa-i gestionam cu atentie", spune Mircea Oancea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.