Romania, pe ultimele locuri in regiune pe piata fuziunilor si achizitiilor Valoarea achizitiilor si fuziunilor realizate pe piata romaneasca a inregistrat o scadere in 2006, pana la 5,2 miliarde dolari, de la 5,8 miliarde dolari in 2005, in conditiile in care numarul tranzactiilor a crescut cu 15%, la 134, au aratat autorii studiului PwC. Romania ocupa din acest punct de vedere locul cinci in topul celor 11 state din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Indendente, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Cehia.

Constructiile, afacerile imobiliare si comertul en detail vor reprezenta in Romania principalele zone de interes pentru fuziuni si achizitii in 2007, dar si pe termen mediu, potrivit studiului. "in 2007, ne asteptam ca sectorul privat, sustinut de oportunitatile generate prin recenta aderare la UE, sa devina stalpul de rezistenta al pietei de fuziuni si achizitii. Consolidarea in cazul unor sectoare ale industriei este inca intr-o faza initiala, in timp ce in altete este deja in derulare, generand un potential semnificativ pentru tranzactii pe masura ce piata devine mai matura si mai eficienta", a declarat Emilian Radu, Partener Coordonator pentru Servicii de Consultanta pentru Tranzactii, PwC Romania.

Tranzactia medie dezvaluita a fost in jurul sumei de 45 de milioane de dolari, o cifra mai mica decat in 2005 cand s-a inregistrat un maxim de 65 de milioane de dolari. Aceasta descrestere este insa inselatoare intrucat media este afectata de tranzactia Vodafone din 2005. "Luand in considerare acest lucru, putem concluziona ca, in fapt, tranzactia medie a crescut in 2006", a adaugat Emilian Radu.

Implicarea investitorilor straini (92% din valoarea fluxurilor investitionale atrase de tranzactiile din Romania) a fost mai intensa decat in 2005, si mai mare in comparatie cu media CEE/CIS (per volum), indicand potentialul competitiv al economiei romanesti, care atrage mereu mai multi investitori.