Sedinta bursiera de astazi a fost caracterizata in prima parte de acalmie, cu un ritm de tranzactionare scazut si o tendinta descendenta a cotatiilor la principalele titluri tranzactionate.

Incepand cu a doua jumatate, situatia s-a inversat, ducand la finele sedintei la cresteri ale tuturor indicilor bursieri. BET-C a castigat 0,37% peste valoarea de inchidere de ieri, iar BET a urcat cu 0,33%. BET-FI, dupa ce a evoluat mai toata sedinta pe scadere, a reusit sa inchida pe o usoara crestere de 0,06%, am putea spune mai degraba pe consolidare, conservand astfel evolutia ascendenta din ultimele sedinte. De fapt, tinand cont de avizul negativ dat de Comisia de buget-finante a Senatului legii care propune ridicarea pragului la 5%, putem spune ca titlurile SIF chiar s-au tinut bine astazi. Valoarea tranzactionata a fost mai mica decat cea inregistrata in sedinta precedenta, cumulandu-se un rulaj de 31,5 milioane RON, iar pe piata Rasdaq s-au rulat in total 7,03 milioane RON.

Cel mai ridicat nivel al lichiditatii din piata l-au inregistrat titlurile bancare, in principal BRD care a cumulat un rulaj de 4,64 milioane RON, in timp ce pe Banca Transilvania (TLV) s-au rulat 4,56 milioane RON. TLV se pare ca a gasit suport la 1,0300 RON/actiune, nivel de la care cotatia a reintrat pe o tendinta ascendenta pana la maxima zilei de 1,0700 RON/actiune (+1,90%). BRD a inchis pe o usoara scadere de 0,47% la un pret de 21,2000 RON/actiune, mentinandu-se astfel pe palierul de 21 RON/actiune.

In segmentul petrolier, Petrom (SNP) a inchis la nivelul pretului de referinta de 0,5700 RON/actiune, pe un rulaj de numai 1,05 milioane RON, in timp ce Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat o crestere de 1,48% la 0,0960 RON/actiune, pe un volum de tranzactionare mai modest.

Insa, de la categoria I cea mai buna evolutie au inregistrat titlurile Biofarm Bucuresti (BIO), care se afla in zona maximelor din luna februarie la un pret de inchidere de 0,7200 RON/actiune (+4,35%). In total au fost tranzactionate peste 2,1 milioane actiuni BIO in valoare de 1,49 milioane RON.

La categoria II, titlurile Altur Slatina (ALT) au inregistrat iarasi o evolutie buna, pe un volum de tranzactionare de peste 4,09 milioane actiuni in valoare de 990 mii RON. ALT a inchis la 0,2400 RON/actiune (9,09%), insa in prima parte a sedintei a urcat chiar pana in apropierea maximului local, de 0,2500 RON/actiune. Actionarul majoritar al companiei Altur, SIF Oltenia a vandut 2,4% din totalul detinerilor de peste 88,6% in data de 27.03.2007, motivatia principala fiind cresterea lichiditatii in piata a acestor titluri.

In segmentul SIF, debutul de sedinta a fost cat se poate de nefast cu scaderi de peste 3% la nivelul cotatiilor. Insa din a doua parte a sedintei, intrarea mai hotarata l-a cumparare a readus cotatiile in zona inchiderilor de ieri, si chiar le-au depasit. Doar SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) au inchis pe zero, in rest s-au inregistrat cresteri, cea mai semnificativa fiind la SIF Moldova (SIF2), la 2,8900 RON/actiune (+1,90%). SIF2 totodata a avut si cel mai ridicat rulaj din segmentul financiar, de 4,56 milioane RON.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.