Rompetrol discuta cu sase companii interesate sa preia o participatie minoritara la grupul petrolier, printr-o majorare de capital in urma careia investitorul va dobindi 10-25% din actiuni, a declarat, ieri, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu

"Sintem in diverse stadii de discutie cu toate cele sase companii, din care va fi aleasa numai una", a spus Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, inregistrat in Olanda. Intrebat despre relatarile presei privind interesul manifestat de grupul rus Gazprom pentru Rompetrol, Patriciu a refuzat sa comenteze, afirmind ca este vorba de zvonuri. El a precizat ca Petrom nu se numara printre firmele cu care sint in derulare discutii, mai ales ca pozitiile pe piata romaneasca detinute de celor doua companii sint semnificative, iar o alianta ar ridica probleme in legatura cu legislatia concu-rentei.

Potrivit lui Patriciu, termenul anuntat la inceputul anului pentru finalizarea tranzactiei, respectiv luna martie a acestui an, va fi depasit, pentru ca au aparut noi investitori interesati. "La sfirsitul lunii ianuarie erau mai putine companii interesate de acest proiect, care credeam ca va fi finalizat pina la sfirsitul primului trimestrul. Intre timp, largindu-se cercul celor interesati, nu pot sa va dau un termen pina la care va fi finalizata tranzactia, pentru ca nu am niciun interes sa o grabesc", a spus Patriciu.

Presedintele Rompetrol a mentionat ca grupul petrolier este consiliat de banca de investitii Morgan Stanley. Rompetrol a mai avut un actionar minoritar, grupul austriac OMV detinind in perioada 2002-2005 un pachet reprezentind 25,1% din titluri. Actiunile au fost rascumparate de Rompetrol dupa ce OMV a preluat compania Petrom.

Se analizeaza cumpararea unei noi rafinarii

In perioada urmatoare, grupul Rompetrol ar putea face mai multe achizitii in zona Balcanilor, fiind interesat de preluarea unei rafinarii in Italia sau Franta. Intentia Rompetrol de a achizitiona o noua rafinarie a fost prezentata de Patriciu inca de la inceputul acestui an. Intrebat daca a identificat o posibila tinta de achizitie, Patriciu a apreciat ca sint realizate mai multe analize iar o tranzactie ar putea fi realizata pina la sfirsitul acestui an.

"Ne aflam in tot felul de analize si evident cautam o capacitate de rafinare, pentru ca vinzarile noastre au ajuns la peste 7,5 milioane de tone iar capacitatea noastra de rafinare este de 4 milioane de tone", a afirmat Patriciu. Rompetrol vrea sa preia o rafinarie cu o capacitate intre 2,5 milioane tone si 4 milioane tone pe an.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.