Si in perioada urmatoare leul va mai castiga teren, dar ceva mai lent

Euro a coborat din nou sub 36.000 lei, cursul anuntat ieri de Banca Centrala fiind de 35.897 lei (3,5897 lei noi). Astfel, de la sfarsitul saptamanii trecute, moneda europeana a pierdut pas cu pas peste 600 de unitati. Cu toate acestea, jucatorii de pe piata valutara sustin ca euro mai degraba "a alunecat" spre valori sub 36.000 lei, fata de mijlocul lui februarie, cand cursul se prabusea de la o zi la alta.

"De marti, ordinele de vanzare din partea clientilor si a bancilor au venit unul dupa altul, iar cursul a scazut in mod constant - cu valori mici", spune dealerul unei banci. Cu toate acestea, piata este cu mult mai calma decat in urma cu cateva luni, cand nivelul tranzactiilor era de cateva ori mai mare.

Banca Nationala - in spatele variatiei cursului?

Jucatorii de pe piata valutara suspecteaza ca in spatele scaderii cursului s-ar afla Banca Nationala. Desi BNR nu mai comunica in mod expres din februarie cata valuta cumpara de pe piata, dealerii bancilor cred ca saptamana trecuta euro a reusit "performanta" sa ramana peste nivelul de 36.000 lei (3,6 lei noi) cu sprijinul Bancii Centrale care a cumparat valuta, "camuflata" in client al bancilor.

In aceste conditii, nu este exclus ca moneda europeana sa reinceapa sa scada acum in fata leului din cauza ca BNR a iesit de pe piata, sustin dealerii. "Este posibil ca euro sa scada din cauza ca nu mai exista cerere din partea Bancii Centrale", ne spune un dealer. Potrivit acestuia, nu este exclus ca BNR sa-si fi schimbat din nou strategia in ce priveste cursul de schimb. "Banca Centrala va interveni pe piata astfel incat sa lase cursul valutar sa coboare intr-un ritm mai lent, care nu creeaza panica", sustine sursa citata.

Experienta din ultimele luni arata ca, daca moneda europeana ar fi pierdut 800 de unitati intr-o singura zi, s-ar fi creat o adevarata spirala a aprecierii leului: nici o firma nu s-ar fi incumetat sa cumpere valuta pana cand cursul nu se stabiliza. In conditiile in care tot mai multi romani incercau sa-si limiteze pierderile vanzand valuta. Prin urmare, tendinta de scadere a cursului se hranea din anticipatii. Rezultatul: scaderi de 800-1.200 lei pe zi. Daca speculatiile dealerilor se vor confirma, in zilele urmatoare euro va continua sa scada, insa mult mai incet. "Ramane de vazut daca Banca Centrala reuseste sa mentina aceasta apreciere lina. Daca nu, e o problema de timp pana cand euro se va prabusi din nou", spune dealerul unei banci.

Mugur Isarescu explica lipsa de transparenta a BNR

Decizia recenta a Bancii Centrale de a nu mai face public nivelul cumpararilor de valuta de pe piata a creat si mai multa incertitudine in randul dealerilor valutari. Nu numai ca acestia trebuie sa se adapteze dintr-o data la regulile pietei, dupa 4 ani in care nivelul cursului valutar a fost dictat de BNR. Dar nici macar n-au de unde sa stie daca in spatele variatiilor cursului valutar se ascund fortele pietei sau "mana invizibila" a Bancii Nationale.

"De regula, bancile centrale nu detaliaza operatiunile de cumparare", declara pentru Adevarul Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, lasand sa se inteleaga faptul ca Banca Nationala nu mai comunica astfel de date marcheaza "intrarea in normalitate". Din 2000, 2001 si pana in prezent, a trebuit sa aratam maniera in care rezerva valutara a crescut. Aceasta transparenta mai putin obisnuita era ceruta pentru a demonstra ca majorarea rezervei valutare vine din operatiuni sanatoase - respectiv cumparari de pe piata valutara", explica Isarescu.

"In prezent, nivelul rezervei internationale este optim (n.r. - acoperind importurile pe aproximativ 5 luni). O detaliere mai putin clara a intrarilor valutare este in concordanta cu politica de mai mare flexibilitate a cursului", argumenteaza guvernatorul Bancii Centrale. Faptul ca nu se dau detalii despre cumpararile de valuta ale BNR este astfel doar un pas necesar pentru atingerea obiectivului de trecere la convertibilitatea deplina a leului. Reamintim ca urmatorul pas in aceasta directie va fi liberalizarea contului de capital - masura prin care strainii vor avea acces la depozitele bancare in lei - programata pentru prima jumatate a anului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.