La 1 martie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis sa ridice orice fel de restrictie din calea vanzarilor si cumpararilor de valuta, prin modificarea regulamentului valutar. Potrivit noilor prevederi, atat rezidentii, cat si nerezidentii vor avea acces liber pe piata valutara pentru orice operatiuni permise de prezentul regulament. Adica vanzarile si cumpararile de valuta se pot efectua oricand, fara documente justificative - de genul contractelor sau facturilor de import/export, si indiferent de suma preschimbata.

Pana acum, pentru a avea acces la piata valutara, strainii care doreau sa cumpere valuta pe piata valutara trebuiau sa detina lei, iar accesul la moneda nationala era conditionat de existenta unor contracte comerciale in Romania. Fie contracte de export, fie infiintarea unor filiale locale carora le acordau imprumuturi. Oficialii BNR recunosc ca masura decisa recent este un pas inainte pe calea liberalizarii contului de capital.

Reamintim ca, pana la jumatatea anului, Banca Centrala s-a angajat in fata oficialilor europeni ca va lasa strainii sa constituie depozite in bancile romanesti. Insa drumul spre liberalizarea contului de capital se va dovedi destul de dureros. Numai in urma acestei masuri" se va manifesta si mai pregnant tendinta de apreciere a leului", recunosc surse din BNR.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.