Pentru cit produce un constructor ungar este nevoie de doi romani, iar munca unui irlandez se poate masura in randamentul a zece muncitori de-ai nostri. Muncitorii romani calificati in constructii au plecat de mult din tara, iar in strainatate, fiind mai ieftin de folosit decit un excavator, ei sint deseori pusi sa faca munca acestuia. Romania a ramas cu muncitori putini si slab calificati, care produc putin si lucreaza in firme cu utilaje vechi.

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a calculat ca Romania are cea mai mica productivitate anuala din tarile UE. Cu un nivel al productivitatii de 18.700 de euro pe an, constructorii romani sint la 45% din randamentul colegilor ungari, la 28% fata de Portugalia, 20% comparativ cu Spania, 12% din productivitatea germanilor si 10% din cea a irlandezilor. Productivitatea cea mai mare in domeniu este de gasit in tarile scandinave, adica in Norvegia, Finlanda si Danemarca, unde un angajat aduce firmei in medie peste 150.000 de euro pe an. Urmeaza Irlanda, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Germania si Austria, cu 100 si 150.000 de euro pe an. Cit priveste contributia sectorului la formarea PIB, aceasta este asemanatoare cu cea din Europa, adica in jurul a zece procente.

Patronatul constructorilor are si citeva explicatii pentru aceasta situatie, care arata existenta unui cerc vicios. Muncitorii sint prost platiti pentru ca productivitatea firmelor la care sint angajati este mica, iar aceasta este asa, printre alte cauze, pentru ca muncitorii calificati sint greu de gasit. Laurentiu Plosceanu, proaspat numit presedinte al ARACO, indentifica si alte motive. "Echipamentele si tehnologiile firmelor sint vechi din cauza decapitalizarii societatilor de constructii, organizarile de santier sint ingreunate de neseriozitatea multor furnizori, iar personalul firmelor are propriile limite", spune acesta.