In ultimele doua sedinte, tranzactiile Deal au ajuns la 82,2 mil. lei

Astfel de tranzactii sunt asteptate si in sedintele urmatoare

Pentru a doua zi consecutiv, Bursa de Valori Bucuresti a fost dominata de tranzactiile Deal, realizate cu titlurile celor cinci societati de investitii financiare. Pachete importante de actiuni ale SIF au fost transferate in ultimele doua sedinte, prin tranzactii speciale. Surse din piata de capital sustin ca in spatele acestor tranzactii Deal se afla persoane care au detineri mai vechi la SIF, iar acestea depasesc pragul de detinere de 1%.

In ultimele doua sedinte, valoarea totala a tranzactiilor Deal cu actiunile SIF a ajuns la 82,2 milioane de lei, in conditiile in care doar in sedinta de luni aceste tranzactii au insumat 55,5 milioane de lei. Valoarea tranzactiilor Deal a ajuns ieri la 26,7 milioane lei, si au reprezentat 45,6% din rulajul total al pietei, de 58,5 mil. lei. Pe piata Regular, valoarea schimburilor incheiate cu actiunile SIF a fost de 16 mil. lei.

Investitorii pe SIF isi numara actiunile

Investitorii au inceput sa isi numere actiunile detinute la cele cinci societati de investitii financiare. Asta a dus in ultimele doua sedinte, la cresterea tranzactiilor Deal, avand ca scop micsorarea participatiilor ce depasesc 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare. "Cu siguranta aceste pachete au fost scoase la vanzare de cei care depasesc pragul de detinere la SIF. Au fost facute niste reglementari ale pachetelor detinute. Era de asteptat ca un asemenea investitor sa nu iasa cu un numar foarte mare de titluri in piata Regular", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

Cumparatorii acestor pachete pot fi companii care aparent nu au nicio legatura cu cei care detin 1% din SIF, insa se poate ca mai multe fonduri sa fi intrat la cumparare pe titlurile SIF, care in urma corectiilor au devenit foarte atractive, spun brokeri de pe piata de capital. Omul de afaceri Catalin Chelu este unul dintre cei care se afla in spatele acestor tranzactii. Chelu a anuntat recent ca, impreuna cu alte persoane cu care actioneaza in mod concentrat, a depasit pragul de detinere la patru dintre cele cinci SIF. "Vor mai exista astfel de tranzactii si in sedintele urmatoare cu atat mai mult cu cat actiunile au devenit foarte atractive. In plus actionarii asteapta si dividendele de la aceste societati, care atrag investitori", a mai spus Simionescu.

In sedinta de ieri, cea mai mare tranzactie, efectuata pe piata Deal, de 2,7 mil. actiuni, a fost reprezentata de titlurile SIF Muntenia. Valoarea pachetului a ajuns la 4,65 mil. lei. Pretul de vanzare a fost egal cu ultimul pret din piata Regular. Actiunile SIF Banat-Crisana au facut obiectul unei tranzactii in valoare de 6,03 milioane de lei, fiind vandute 2,22 milioane de actiuni, la pretul de 2,71 lei pe titlu. Actiunile SIF Transilvania au fost transferate la pretul de 2,95 lei/unitate, volumul fiind de 1,9 milioane de actiuni, iar valoarea ridicandu-se la 5,62 milioane de lei. Totodata, peste 1,9 mil. actiuni SIF Oltenia au fost vandute ieri la pretul de 2,93 lei, pentru suma de 5,57 mil. lei. Titlurile SIF Moldova au fost obiectul unei tranzactii de 4,86 milioane de lei, fiind transferate 1,87 mil. actiuni. Indicele BET-FI a inchis sedinta de ieri cu o scadere de 0,15%, dupa ce aproape pe tot parcursul sedintei s-a plasat in crestere.

Pe piata Regular investitorii asteapta calmarea situatiei politice

Pe piata Regular tranzactiile s-au plasat din nou la un nivel redus, majoritatea emitentilor sperand inca in calmarea situatiei politice din Romania. Indicele compozit al Bursei, BET-C, a crescut cu 0,39%, in timp ce indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 titluri listate, a crescut cu 0,59%. Pe piata Regular, valoarea tranzactiilor s-a plasat la 30,8 milioane de lei. "Brokerii nu mai recomanda vanzarea pentru ca se asteapta o revenire a trendului. In acest moment nu mai exista oferta in piata si este posibil ca aceasta situatie sa mai continue cateva zile", a explicat Simionescu. Cotatia actiunilor Petrom a scazut cu 1,69%, pe fondul unor rulaje in valoare de 1,16 mil. lei. Rompetrol Rafinare Constanta s-a apreciat cu 1,84%. In segmentul bancar, tranzactiile cu titlurile Bancii Transilvania au atins 1,09 mil. lei, iar actiunile s-au mentinut la 1,08 lei. BRD s-a apreciat cu 0,48%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.