Economia tarii este in crestere. In buzunarul romanilor nu se vad insa prea multe schimbari. Mare parte din acestia sint in continuare sclavii intretinerii.

O familie de romani cistiga intr-o luna, in medie 10,4102 milioane de lei si cheltuie 10,038 milioane de lei, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) in cel de-al treilea trimestru al anului trecut. De asemenea, veniturile medii ale unei persoane se incadreaza in suma de 3,5161 milioane de lei, iar chleltuielile se ridica la 3,3904 milioane de lei.

Productie pentru autoconsum

Veniturile unei familii se compun din cistiguri banesti si in natura. Spre deosebire de restul europenilor, in Romania cistigurile in natura sint destul de bine impamintenite. Astfel, valoarea cistigurilor banesti se ridica in medie la aproximativ 8,5 milioane de lei, adica 81% din venituri, in timp ce in jur de doua milioane de lei sint cistiguri in natura. Raportat la primul semestru al anului trecut, veniturile in natura au scazut cu 8,7 puncte procentuale. De asemenea, contravaloarea consumului din resurse proprii a scazut fata de inceputul anului cu 8,9 puncte procentuale.

Intretinerea locuintei "inghite" 20% din buget

Potrivit studiului INS, 74,5% din sumele cheltuite de o familie intr-o luna sint destinate consumului, 13,3% se duc pe taxe si impozite, 6,4% se cheltuiesc pentru productie si numai 1,8% sint investiti. Ce consuma romanii? Cea mai mare parte, adica 46,2% din banii care intra in cosul de consum al unei familii, este cheltuita pe mincare si bauturi nealcoolice. De asemenea, un loc important in bugetul de cheltuieli de consum ale romanilor il ocupa cele legate de intretinerea locuintei. Mai precis, 20,3% din sumele consumate de o familie intr-o luna sint absorbite de facturile la apa, energie electrica sau intretinere. In mediul urban, energia electrica, apa, canalizarea, salubritatea si serviciile comunale absorb o treime din totalul cheltuielilor destinate platii serviciilor.

Educatia inghite sub 1%

Pentru transport, romanii aloca in medie 6,5%, imbracamintea si incaltamintea ocupa 6,3% din bugetul de cheltuieli, iar alcoolul si tutun 5,6%. Nu in ultimul rind, sumele destinate activitatilor recreative si culturale nu depasesc in medie 4,6% din bugetul de cheltuieli, iar pentru comunicatii se cheltuieste in medie 4,7%. Hotelurile, cafenelele sau restaurantele sint de foarte multe ori ocolite de majoritatea romanilor, care nu aloca mai mult de 1% pentru a se distra in acest mod. Banii pentru educatie sint si mai putini: 0,7% din bugetul de cheltuieli. Statisticienii pun insa aceasta tendinta pe seama faptului ca mare parte din serviciile referitoare la educatie sint gratuite.

Situatia este similara pe intreg teritoriul tarii. Exceptie fac bucurestenii, care cheltuiesc pentru diverse servicii de 1,6 ori mai mult decit media pe tara si de 2,4 ori mai mult decit in zona de sud-vest a Romaniei.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.