Rata TVA variaza intre 5-25%

Pentru a veni in intampinarea companiilor cu activitate internationala, ai caror angajati calatoresc in strainatate in interes de afaceri, vom prezenta, detaliat, care sunt tipurile de cheltuieli pentru care se poate returna TVA in 36 de state, membre UE si non-UE, precum si rata TVA aferenta fiecarei tari.

Directivele a 8-a (79/1072/EEC) si a 13-a (85/560/EEC) ale Consiliului European le permit companiilor din tari membre si din afara UE sa-si recupereze TVA platita pentru o paleta larga de bunuri si servicii. Tipurile de cheltuieli returnabile includ hotel, restaurant, protocol, telecomunicatii, taxi sau inchirieri de autoturisme, targuri sau expozitii, taxa de inchiriere a unui spatiu si cea pentru conferinta, carburanti, costuri publicitare, materiale promotionale, materiale tiparite, consumabile si multe altele.

Rata TVA cuprinsa intre 5 si 25 la suta
Valoarea acestor cheltuieli variaza de la stat la stat, fiind cuprinse intre 5%, in cazul Japoniei, si 25% in cazul Danemarcei. Astfel, Austria acorda returnari de TVA pentru toate cheltuielile amintite, dar aplica restrictii si limitari specifice pentru hotel, restaurant, protocol si inchirierea autoturismelor sau serviciile de taxi. Rata TVA a acestei tari este de 20%.
In cazul Belgiei, unde rata TVA este de 21%, se aplica restrictii pentru hotel, inchirieri auto si carburanti, dar nu se returneaza TVA pentru restaurant si protocol.

Oamenii de afaceri care calatoresc in Cipru pot solicita returnari de TVA, fara nicio restrictie pentru toate cheltuielile amintite, cu exceptia celor de protocol, rata fiind de 15%, in timp ce Republica Ceha, a carei rata de TVA este de 19%, acorda returnari pentru toate serviciile mentionate, restrictiile nefiind aplicate pentru targuri/conferinte, publicitate, materiale promotionale si consumabile. Danemarca acorda returnari de TVA pentru aproape toate tipurile de cheltuieli, exceptie facand cele de protocol, dar impune restrictii specifice pentru hotel, restaurant si inchirierile auto.

Aproape la fel se comporta si Estonia, a carei rata de TVA este de 18%, unde restrictiile sunt aplicate numai pentru restaurant, inchirieri auto si carburanti. Cu o rata a TVA de 22%, Finlanda returneaza TVA fara restrictii pentru toate cheltuielile amintite, exceptie facand cele legate de restaurant si protocol, in timp ce in Franta (19,8%) nu se acorda returnari de TVA pentru inchirieri auto si se aplica restrictii pentru cele de hotel.

Germania, Japonia si Luxemburg nu impun restrictii

Oamenii de afaceri care calatoresc in Germania (rata TVA de 16%), Japonia (5%), Luxemburg (15%), Marea Britanie (17,5%) si Suedia (25%) pot obtine returnari de TVA pentru toate tipurile de servicii, in primele trei state fara restrictii, in penultimul cu restrictii pentru protocol si in ultimul pentru protocol si inchirieri auto.

Letonia (18%), Coreea de Sud (10%), Lichtenstein (7,6%) si Spania (16%) nu returneaza TVA pentru protocol, Letonia si Coreea de Sud neimpunand niciun fel de restrictii, iar celelalte doua doar pentru restaurant, inchirieri auto si carburanti.

Cu o rata a TVA de 7,6%, Elvetia nu ramburseaza TVA pentru protocol si inchirieri auto, impunand restrictii pentru cheltuielile legate de restaurant si carburanti, iar Monaco (19,6%) pentru inchirieri auto, restrictiile fiind aplicate numai in cazul cheltuielilor de hotel. De asemenea, Malta (18%) si Olanda (19%) nu ramburseaza TVA pentru restaurant, impunand limitari specifice pentru protocol si inchirieri auto, in timp ce Ungaria (20%) nu returneaza taxa pentru restaurant si inchirieri auto, aplicand restrictii pentru carburanti.

Tari cu cele mai putine categorii de returnari

Statele care returneaza TVA pentru cele mai putine categorii de cheltuieli sunt Bulgaria si Canada - ale caror rate de TVA sunt de 20%, respectiv 7-15% - acestea fiind numai cele legate de hotel, targuri/conferinte, publicitate, materiale promotionale si consumabile, Bulgaria aplicand restrictii pentru acestea din urma, iar Canada pentru ultimele doua. Mult mai aspra este legislatia Croatiei, desi rata de TVA este ceva mai mare - 22%: returnarea taxei se face numai in cazul telecomunicatiilor, targurilor si conferintelor si a consumabilelor.

Asemanator se comporta si Portugalia (21%) si Slovacia (19%), care nu ramburseaza TVA aferent cheltuielilor de hotel, restaurant, protocol si inchirieri auto, impunand restrictii pentru carburanti, dar si Slovenia (20%) care ia in calcul, cu restrictii, si cheltuielile legate de protocol. La capitolul 4 categorii de servicii lipsa putem nota Grecia (19%), Macedonia (18%) si Norvegia (25%) care nu returneaza TVA pentru hotel, protocol, restaurant si inchirieri auto, dar si Irlanda (21%) care nu ia in calcul cheltuielile legate de hotel, restaurant, telecomunicatii si inchirieri auto. Trei categorii de cheltuieli absente sunt observate si in cazul Islandei (24,5%), Italiei (20%) si Lituaniei (18%), aceasta din urma neimpunand niciun fel de restrictii specifice, Islanda limitand cheltuielile legate de carburanti, iar Italia pe cele de protocol si carburanti.

Firmele se pot adresa Camerelor de Comert ale Romaniei

80% din companiile romanesti nu si-au recuperat taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru activitatile din strainatate, ca urmare a necunoasterii procedurilor, dar si a barierelor lingvistice, a declarat pentru NewsIn Ionel Constantin, secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Constantin a precizat ca firmele romanesti se pot adresa Camerelor de Comert ale Romaniei din tarile respective pentru a solicita ajutorul in aceste demersuri, precizand ca aceste institutii au obligatia sa traduca si sa puna la dispozitia firmelor romanesti normele legislative.

Oamenii de afaceri romani nu cunosc foarte bine legislatia tarilor respective si, totodata, nu sunt sprijiniti de legislatia noastra centrala, a mai spus secretarul general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Acesta a precizat ca taxele percepute de Camerele de Comert se ridica la 100 euro, in timp ce valoarea TVA recuperata este poate mult mai mare, a aratat Ionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.