Dupa patru zile de la intrarea in vigoare, Ordonanta de Urgenta 101/2004, privind preluarea de catre AVAS a creantelor fiscale asupra RAFO si CAROM Onesti, a primit si semnaturile ministrilor plini din guvernul Nastase, rectificarea fiind publicata in mare urgenta, pentru a drege busuiocul, in "Monitorul Oficial" de ieri.

Dupa ce, initial, Ordonanta de Urgenta 101/2004 era semnata de primul-ministru Adrian Nastase si contrasemnata doar de patru secretari de stat, exemplarul de ieri din "Monitorul Oficial" contine semnaturile ministrilor plini. Cu alte cuvinte, desi a fost aprobata pe 16 noiembrie si publicata pe 18 noiembrie, data la care a si intrat in vigoare, "Ordonanta RAFO" a fost "rectificata" prin publicarea semnaturilor ministrilor titulari de la Ministerul Finantelor, de la Ministerul Eonomiei si Comertului, de la Ministerul Integrarii Europene si cea a presedintelui Autoritatii Nationale a Vamilor.

Ordonanta de urgenta publicata initial era contrasemnata de secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, presedintele AVAS, Mircea Ursache, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Andrei Grigorescu, si de Ion Stoica, din partea Autoritatii Nationale a Vamilor.

Intr-un comunicat de presa al guvernului, este explicat si "motivul" acestei rectificari, care se dovedeste a fi, mai degraba, unul politic, si nu unul tehnic: "Avand in vedere interventiile tendentioase ale unor lideri politici, premierul Adrian Nastase a considerat ca este necesar, potrivit prevederilor legale in vigoare, sa solicite publicarea in , Partea I, a rectificarii contrasemnaturilor". In acelasi comunicat se mai precizeaza faptul ca Nota de fundamentare care a insotit proiectul de act normativ a fost semnata de ministri titulari ai ministerelor initiatoare si avizatoare. "Datorita unor motive obiective, actul normativ a fost contrasemnat de secretarii de stat din ministerele respective, pe baza mandatului avut din partea ministrilor titulari", se mai arata in comunicat.

Despre forma initiala a documentului guvernamental, publicata in "Monitorul Oficial" si care contine semnaturile primului-ministru si ale unor secretari de stat, Adrian Nastase a spus, intr-o conferinta, duminica seara, ca "a fost determinata de o eroare materiala".

"S-a publicat mai repede", a precizat el, repetand ca nota de fundamentare a ordonantei a fost semnata de ministrii Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta, ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS al creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si CAROM, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, in valoare de aproximativ 16.000 miliarde de lei. Conform prevederilor aceleiasi ordonante, AVAS preia si datoriile comerciale ale RAFO Onesti catre SNP Petrom SA, inregistrate la data intrarii in vigoare a ordonante, in valoare de 2.319 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.