Intr-un document semnat de directorul executiv al CIS, Doina Ciomag, se arata ca masura ceruta de proiect ar favoriza unele societati in defavoarea altora, "distorsionand mediul concurential echitabil care este esential pentru o competitie economica corecta".

In locul solutiei propuse de PC, FIC considera ca mai eficienta ar fi reducerea nivelului general al impozitului pe profit. Mai mult, reprezentantii investitorilor straini sustin ca in textul legii propuse termenii nu sunt clar definiti, intrucat nu exista nicio definitie cu privire la ceea ce inseamna profit "reinvestit", ramanand loc de interpretari.

Potrivit FIC, scutirea de la impozitarea a profitului reinvestit s-ar aplica la investitiile in echipament fizic, fara a se aplica si investitiilor in "capitalul de lucru", ceea ce duce la discriminare. In plus, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit s-ar aplica numai pentru societatile care inregistreaza suficient profit contabil in acelasi an in care se face investitia, restul neputand beneficia de vreun beneficiu.

Un alt argument pentru care FIC considera ca legea PC nu ar trebui promovata este ca masura propusa nu ar contribui la eficienta economica. Astfel, societatile ar putea alege sa-si orienteze investitiile in asa fel incat, pe termen scurt sa beneficieze de reducerea de impozit, in loc sa tina cont de interesele pe termen lung ale afacerii.