Deficitul contului curent a crescut in ianuarie cu 162% fata de anul trecut, deficitul comercial depasind un miliard de euro in aceeasi luna

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 766 milioane euro in luna ianuarie a acestui an, cu 162% mai mult decat nivelul inregistrat in ianuarie 2006, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In luna ianuarie a anului trecut, deficitul contului curent insuma 292 milioane euro.

Potrivit bancii centrale, influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a crescut cu 83% in luna ianuarie 2006, pana la 829 milioane euro. Importurile au crescut cu 25,4%, iar exporturile cu 10,7%. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat un deficit al balantei comerciale de un miliard de euro, mai mare decat cel anuntat de BNR. Aceasta diferenta se explica prin faptul ca BNR calculeaza diferenta dintre exporturi FOB si importuri tot FOB, in timp ce INS calculeaza diferenta intre exporturi FOB si importuri CIF.

Pretul FOB (Free on Board - liber la bord) este pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord. Pretul CIF (cost, insurance, freight - cost, asigurare, navlu) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportul international. In aceste conditii, BNR introduce diferenta CIF in alt capitol, si anume la servicii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.