La sfarsitul anului trecut peste 4.000 de companii se aflau in procedura de faliment, deschisa, cu 45% mai multe decat la finele lui 2005, iar cel mai riscant sector de activitate a fost comertul, potrivit unui studiu Coface Romania

Comertul, liderul falimentelor in 2006 Studiul Coface releva faptul ca la sfarsitul anului 2006 erau inregistrate un numar total de 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.

Au fost luate in evidenta firmele aflate in faliment, reorganizare judiciara si firmele pentru care s-a inchis procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Sectorul comercial ramane cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura a inregistrat un procent ridicat de 37% din totalul falimentelor anului 2006, in crestere fata de 2005 cand avea o pondere de 34,9%. In 2006 retailul a depasit comertul en-gross, care se situa pe prima pozitie in 2005, aceasta tendinta confirmand evolutia din ultimii ani potrivit careia comertul se concentreaza in prezent catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash & carry si complexe comerciale de tip mall.

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura cu un numar de 1.382 firme insolvente, adica 13,25% din total. "Desi in crestere fata de anul trecut, agricultura romaneasca este inca departe de a deveni un sector competitiv.", precizeaza un comunicat al Coface.

Sectorul constructiilor, care in 2005 ocupa pozitia a zecea, acum se situeaza pe locul cinci din punct de vederii al ponderii insolventelor in totalul celor inregistrate in 2006, cu 5,6% din total. "Cu toate ca sectorul constructiilor isi continua ascensiunea din ultimii ani, fiind o ramura in plina dezvoltare ce atrage un grad ridicat de investitii, totusi ramane un sector riscant, unde platile se fac cu dificultate, cu un numar mare de firme insolvente, mai ales in cadrul celor de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii.", precizeaza comunicatul Coface.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.