Dar pe termen imediat, principalii beneficiari ai relaxarii conditiilor de finantare vor fi persoanele cu venituri ridicate

Odata cu cresterea veniturilor populatiei, bancile comerciale vor avea din ce in ce mai multe cereri pentru credite ipotecare. Iar bancherii spun ca imprumuturile vor avea conditii diferite de la o banca la alta, in functie de strategia proprie. Astfel, in perioada urmatoare, segmentarea clientilor in functie de venituri va fi mult mai vizibila.

Renuntarea la restrictia privind avansul la creditele ipotecare va determina o dezvoltare alerta a pietei finantarilor pentru locuinte. Nicolae Danila, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, a declarat ieri, cu ocazia inaugurarii unei noi cafenele bancare, ca, in functie de normele de prudenta si de risc, creditele ipotecare vor avea o evolutie exploziva. Asta pentru ca bancile isi vor relaxa conditiile de acordare a imprumuturilor pentru locuinte, ceea ce va duce la cresterea numarului de solicitari. "in perioada urmatoare, segmentarea clientilor in functie de venit va fi mult mai clara", a adaugat Danila.

Iar dupa ce Alpha Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat ca va reduce avansul de la 25% la maximum 15% (in cazul in care valoarea evaluata a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie, avansul necesar acordarii creditului poate fi eliminat), alte banci se pregatesc sa prezinte noile conditii de acordare a creditelor ipotecare.

Bancherii se pregatesc sa anunte noi conditii de creditare

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, anunta, in luna februarie intr-un interviu acordat pentru Adevarul, ca banca ofera doua tipuri de credite ipotecare: un imprumut va fi cu avans minim, dar cu un nivel mai ridicat al dobanzii (asta pentru ca reducerea avansului implica riscuri mai mari pentru banca), iar celalalt va fi cu nivelul normal al avansului, dar cu o dobanda mai mica. Iar acum oficialii Volksbank spun ca saptamana viitoare vor fi anuntate noile conditii de creditare. Iar OTP Bank, prima institutie care a introdus pe piata romaneasca imprumuturile pentru locuinte in franci elvetieni, analiza daca sa reduca sau nu avansul la credite. Laszlo Diosi, director general adjunct in cadrul diviziei retail OTP Bank, spunea in luna februarie: "Pana acum, am extins perioada de creditare la 35 de ani. Acesta este un risc pe care ni-l asumam, cel de-al doilea, pe care inca il analizam, fiind reducerea avansului".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.