Certificatul de performanta energetica va avea o valabilitate de zece ani de la data emiterii si va fi eliberat pentru apartamentele din cladirile de locuit dar si pentru cladiri de birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Pentru cladirile monumente istorice, lacasuri de cult, cladiri provizorii, sau cladiri care necesita consum redus de energie, aceste certificate nu vor fi obligatorii.

Certificatele vor contine informatii despre eficienta economica a locuintei, despre starea cladirilor din punct de vedere termic si energetic, gradul de utilizare a caldurii si solutiile de modernizare si reabilitare termica pentru fiecare caz in parte.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), certificarea energetica a noilor cladiri se va face la sfarsitul lucrarii, astfel incat in momentul receptiei locuintelor, noii proprietari sa primeasca documentele. De asemenea, incepand cu 2010, proprietarii nu vor mai putea vinde sau inchiria locuintele daca acestea nu au certificatele energetice.