Dar analistii pietei spun ca, pe termen lung, fondurile de obligatiuni vor fi foarte atractive

Cresterea numarului de persoane ce au subscris in industria fondurilor s-a bazat, in cea mai mare parte, pe sporul inregistrat de fondurile care aduc un randament ridicat. Motivul tine de faptul ca dobanzile bancare nu mai aduc un castig atragator pentru populatie.

Scaderea dobanzilor pe care bancile comeriale le platesc la depozitele la termen a condus la orientarea investitorilor catre plasamentele cu randamente mai ridicate. Astfel, datele publicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arata faptul ca, in ianuarie 2007, numarul investitorilor in fonduri mutuale a ajuns la aproape 80.000 persoane. Iar comparativ cu perioada similara din anul trecut numarul investitorilor a sporit cu circa 9%.

Dan Nicu, presedintele UNOPC, a declarat pentru Adevarul ca principalele contributii la cresterea numarului de investitori au venit din partea fondurilor diversificate si cele de actiuni. "Stabilitatea macroeconomica a tarii noastre a condus la scaderea inflatiei si, implicit, la reducerea ratelor dobanzilor platite pentru depozitele la termen", explica Dan Nicu. Ceea ce a condus la orientarea fireasca de la investitii in instrumente monetare spre cele cu randamente mai ridicate. Asfel, datele publicate de UNOPC arata faptul ca, in ianuarie 2007, numarul investitorilor in fonduri diversificate s-a apropiat de 50.000 persoane, cu aproape 3.200 persoane mai mult decat in luna ianuarie a anului trecut. Totodata, peste 15.600 persoane au investit in fonduri de actiuni, cu aproape 2.700 persoane mai mult decat in luna similara din 2006. Mai mult, in ianuarie 2007, investitorii au subscris aproape 26,2 milioane de lei in fondurile de actiuni si au retras numai 13,5 milioane de lei.

Pe de alta parte, numai 9.000 investitori au preferat fondurile de obligatiuni si cu venit fix, in crestere cu circa 600 persoane. In schimb, numarul investitorilor in fonduri monetare a scazut de la aproximativ 4.700 persoane in luna ianuarie 2006 la 4.350 investitori in ianurie 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.