Majoritatea exportatorilor romani sint pe punctul de a-si inchide afacerile din cauza noilor reguli comunitare si a lipsei de interes din partea statului roman.

Dintre cei 15.500 de exportatori pe care ii are Romania, 15.000 sint in pericol sa-si inchida afacerile din cauza schimbarii regulilor privind TVA dupa aderare. De la 1 ianuarie, exporturile in UE s-au transformat in livrari intracomunitare, care sint purtatoare de TVA. Pina la aderare, exportatorii erau scutiti de la plata TVA. Aceasta schimbare n-ar fi o problema daca Administratia Fiscala ar rambursa TVA intr-un timp rezonabil, pentru ca exportatorii sa-si poata plati furnizorii interni. Problema este ca statul returneaza TVA in medie in 100 de zile, timp in care 19% din banii pe care firma ar trebui sa-i circule, pentru ca sint ai ei, sint tinuti la trezorerie.

Credit bancar pentru plata TVA

Intr-o asemenea situatie se gaseste firma Sonex International, un exportator de sirma. "Dupa Revolutie mi-am facut o firma. Am lucrat cinstit, nici acum nu am datorii. Fac 2-3 milioane de euro pe an din export de sirma, in comision. Eu iau sirma de la o fabrica, o tai in portiuni de sapte metri, ii pun un snur sintetic. Si o vind in Germania la una dintre cele mai mari firme producatoare de hamei.

De cind am intrat in UE si s-au schimbat legile, eu trebuie sa iau marfa de la furnizorul de sirma cu TVA. Nu ma deranjeaza. Dar sa zicem ca am facut exportul pe 1 ianuarie. Declaratia privind acest export se depune pe 25 a lunii urmatoare. Dupa care vin 45 de zile in care ar trebui sa am un control prealabil pe contabilitate ca sa-mi pot recupera TVA pe vinzare de la stat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.