Exacerbarea din ultimii ani a pietei imobiliare din Bucuresti determina mutatii importante si la nivel demografic. Astfel, anumite cartiere, precum Vitan sau Drumul Taberei, atrag noi locuitori, din categoria celor cu venituri peste medie, care isi permit sa plateasca chiar si 80.000 de euro pentru doua camere intr-un bloc vechi.

Reversul medaliei, spune analistul imobiliar Artur Silvestri, este "istanbulizarea" altor zone din Capitala. Locatarii dislocati din cartierele care au capatat un statut select, dar si sute de mii de oameni aflati in cautarea unui loc de munca in Bucuresti pot fi la baza unei crize a locuintelor de cateva ori mai intensa decat cea din prezent. "Lipsa tot mai acuta din ultimii ani a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii sa se reorienteze catre alte zone ale Bucurestiului. In acest context, s-au ridicat in timp anumite zone semicentrale, care au cunoscut un avant puternic datorita unor noi proiecte amplasate in perimetrul respectiv", a declarat Catalin Secareanu, manager al departamentului Offices&Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates Romania.

Apartamente de 15 ori mai scumpe decat acum opt ani

Un excelent exemplu este Vitanul. De la sfarsitul anului 1999, de cand in zona a fost construit primul mall din Capitala, preturile imobilelor au explodat. S-au inregistrat majorari de aproximativ 15 ori in mai putin de 100 de luni. Concomitent, in zona a aparut o populatie cu venituri mai mari, care a "fortat" vechii locatari sa se mute catre periferie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.