Romania si Bulgaria au decis sa colaboreze in domeniul managementului traficului aerian. In acest sens s-a semnat o Declaratie Comuna prin care a fost exprimat sprijinul politic pentru initiativa de creare a premiselor ce vor stabili un bloc functional de spatiu aerian (FAB). Initiativa este conforma cu reglementarile Comisiei Europene referitoare la Cerul Unic European ("Single European Sky") si a fost lansata de Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) si Administratia Bulgara a Serviciilor de Trafic Aerian (ATSA).

Victor Aguado, presedintele EUROCONTROL, institutia tutelara interationala, a declarat ca declaratia comuna este un semnal politic, subliniind rolul important pe care trebuie sa-l joace Romania si Bulgaria in zona, respectiv ROMATSA si ATSA, avand in vedere realizarile celor doua administratii, concretizate prin darea in exploatare a doua sisteme de dirijare a traficului aerian ultramoderne. A fost totodata subliniata in mod deosebit ideea Romaniei si Bulgariei de abordare a conceptului FAB printr-un multicentru virtual cu locatii la Bucuresti si Sofia, ceea ce permite o utilizare eficienta a infrastructurii existente in cele doua tari, precum si cresterea sigurantei prin complementaritatea celor doua centre. EUROCONTROL sprijina aceasta initiativa si se va implica in promovarea ei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.