Astfel, daca firma efectueaza operatiuni impozabile numai in maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru, poate depune deconturile semestrial, frecventa fiind anuala in cazul in care realizeaza tranzactii taxabile in cel mult sase luni dintr-un an.

Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica. Ca exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic, in cazul companiilor care nu au depasit in cursul anului precedent o cifra de afaceri - din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere - de 100.000 euro inclusiv. Pentru utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, firmele trebuie sa depuna o cerere la Fisc, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea. Solicitarea va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere privind activitatea efectiv desfasurata, balantele de verificare si jurnalul de vanzari pentru anul anterior, precum si alte documente pe care le considera relevante pentru luarea deciziei.

Firmele din Romania care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite la Fisc inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit Codului Fiscal. A fost aprobat si modelul si continutul formularului Certificat de atestare a calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.