Pretul suprafetelor agricole va continua sa creasca pe fondul majorarii cererii de pe piata si a apropierii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu realizat de compania imobiliara Colliers. "In Romania, terenurile agricole au capatat statutul de investitii speculative, multe dintre acestea nefiind cultivate de ani buni", se precizeaza in raportul mentionat.

In ultima perioada, tot mai multe companii straine sint interesate sa achizitioneze terenuri agricole, mai ales in zonele de vest si de sud ale tarii.
Astfel, preturile terenurilor agricole din aceste zone au crescut de la 100-200 euro pe hectar, in 2002, la o medie de 500-700 de euro pe hectar, iar in unele zone chiar la 1.000 de euro pe hectar, in 2004. Si cele ale terenurilor destinate constructiilor sint in crestere, tendinta fiind determinata de majorarea cererii pentru produsele finale, respectiv cladiri de birouri si spatii comerciale.
Daca pina acum citiva ani cererea era focalizata, in principal, pe achizitionarea de terenuri destinate construirii spatiilor de birouri, in 2004 cererea s-a diversificat. "O mare parte din investitori cumpara terenuri pe care nu le folosesc in nici un fel, creind astfel un monopol si stimulind majorarea preturilor", adauga analistii.

Potrivit raportului, oferta de pe piata terenurilor este inca greu de cuantificat, ca urmare a lipsei de informatii despre tranzactii. De asemenea, specialistii Colliers apreciaza ca, in ultimii ani, pe aceasta piata au avut loc imbunatatiri semnificative, mai ales datorita clarificarii procedurilor legale si administrative. Ei spun ca tendinta de crestere a preturilor la terenuri se va mentine si in perioada urmatoare, dar sint zone unde preturile au ajuns deja la limita maxima, iar cresterea va fi mai putin semnificativa.
Zonele unde preturile terenurilor vor continua sa creasca sint mai ales cele din sud-vestul si estul Bucurestiului. Acestea, chiar daca nu sint inca dezvoltate si sint considerate secundare, vor atrage in viitor interesul cumparatorilor.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.