25% dintre firmele romanesti care se ocupa cu exportul au pierdut contracte din cauza lipsei de cunoastere a limbilor straine.
Barierele lingvistice au blocat contracte pentru un sfert dintre firmele romanesti care fac exporturi, arata un studiu la nivel european prezentat ieri de comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban. Cifrele sint foarte diferite de la o tara europeana la alta: daca tot un sfert dintre firmele olandeze afirma ca au pierdut contracte din cauza barierei lingvistice, doar 2% dintre firmele slovace se considera influentate negativ in acest aspect.

Studiul demonstreaza si ca 29% dintre firmele romanesti s-au lovit de dificultati in relatiile cu clientii straini din cauza diferentelor culturale. Aceasta proportie este insa una moderata la nivel european: pentru 42% dintre firmele norvegiene, de exemplu, aceste diferente reprezinta o problema. Concluziile raportului arata ca 11% dintre IMM-urile exportatoare de la nivel european si-ar putea inchide afacerile din cauza barierelor lingvistice de comunicare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.