Bancherii tintesc mentinerea ritmurilor de crestere inregistrate in 2006, pentru consolidarea pozitiei in piata

Anul 2006 a fost o perioada foarte buna pentru toate bancile, mai ales pentru cele listate la Bursa de Valori Bucuresti. Activele celor trei institutii de credit au sporit, anul trecut, comparativ cu 2005, peste media sistemului bancar. Iar in cazul a doua dintre cele trei banci, profitul net s-a majorat, de asemenea, peste media intregului sistem.

BRD - Groupe Societe Generale a obtinut, la finalul anului trecut, un profit net de circa 656 milioane de lei, in crestere cu 19% fata de nivelul inregistrat in 2005. Iar ritmul de crestere este aproape dublu fata de majorarea de 10,6% a profitului net obtinut la nivelul intregului sistem bancar.

Principalul motor de crestere a activitatii bancare, atat in cazul BRD, cat si a celorlalte doua institutii listate - Banca Transilvania si Carpatica - a fost reprezentat de credite si mai putin de veniturile obtinute din comisioane. Spre exemplu, in cazul BRD, soldul creditor s-a ridicat la 18,7 miliarde de lei, in crestere cu 68% fata de anul 2005. Totodata, volumul imprumuturilor in cazul Bancii Transilvania a totalizat circa 4,89 miliarde de lei, in crestere cu 65% fata de anul precedent. Iar Banca Comerciala Carpatica a inregistrat un sold al creditelor de 825 milioane de lei, ritmul de crestere fiind de aproape 49%.

Sistemul bancar, atragator pentru investitorii la Bursa

Astfel, toate cele trei banci cotate la BVB si-au consolidat pozitia pe piata creditelor. Datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca, la nivelul intregului sistem bancar, soldul total al creditelor a sporit cu 48%, nivel inferior celui inregistrat de cele trei institutii.

Tinand cont de rezultatele obtinute de institutiile de credit, sistemul bancar continua sa ramana unul dintre cele mai atractive de la Bursa pentru investitori. Adrian Simionescu, director general al Finans Securities, ne-a declarat ca, "pe langa faptul ca doua dintre cele trei institutii bancare aflate, in prezent, la cota Bursei de Valori se situeaza printre cei mai importanti jucatori din piata bancara, si prezenta in piata de capital are un rol destul de important in obtinerea unor rezultate financiare in crestere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.