Economia romaneasca se confrunta, in aceasta etapa, cu patru riscuri majore, reprezentate de cresterea veniturilor salariale, volatilitatea cursului de schimb, nevoia de finantare si adancirea deficitului de cont curent, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu in Parlament.

"Exista o mare speranta, anticipatie si chiar nerabdare legata de cresterile salariale", a spus Isarescu, adaugand ca majorarile salariale contin riscuri inflationiste

Al doilea risc mentionat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este volatilitatea cursului de schimb. "Odata cu liberalizarea contului de capital, capacitatea politicii monetare de a controla fluxurile de capital a fost mult diminuata. De altfel, masurile neortodoxe aplicate de BNR au functionat bine in 2005 si 2006, insa au aparut multiple modalitati de eludare a acestora. A le intari este un nonsens", a subliniat Isarescu, citat de NewsIn.

In opinia lui Isarescu, un al treilea risc cu care se confrunta economia romaneasca este de natura fiscala, deoarece necesarul de finantare, atat pe partea privata, cat si pe cea publica, este mare. "Cu toate acestea, Romania are acces la resurse financiare abundente", a mai spus Isarescu.

Adancirea deficitului de cont curent ar fi trebuit sa duca la deprecierea leului, a apreciat Isarescu, insa cererea de moneda nationala compenseaza cererea de valuta. Potrivit guvernatorului BNR, un mare rol in aprecierea leului il au capitalurile speculative. "Capitalurile, speculative sau nu, acopera, in prezent, deficitul dintre exporturi si importuri, care are un rol predominant in deficitul de cont curent". Isarescu a avertizat asupra unei "capcane" in care ar putea cadea politicile economice ale Romaniei. "intarirea leului ajuta lupta cu dezinflatia, insa leul are si limite", a mai spus Isarescu.

"Romania este in cu totul alta faza de dezvoltare. Lucrurile arata bine, insa nu trebuie sa ne iluzionam si sa nu vedem si riscurile", a conchis guvernatorul BNR.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.