Eroare si mutare strategica pentru Petrom pe piata energetica Petrom a anuntat ieri intr-un mod foarte neobisnuit, printr-un comunicat postat pe site, infiintarea in acest an a unei companii specializata in petrochimie, viitoarea firma, denumita Petrochemical Arges, urmand sa concentreze activitatile petrochimice din rafinaria Arpechim Pitesti.

Reprezentantii companiei au revenit ulterior afirmand ca infiintarea firmei petrochimice reprezinta doar o posibilitate luata in calcul. "Astazi dimineata , pe site-ul Petrom a fost publicata o versiune de lucru a unui comunicat de presa . In parte, in comunicat se preciza ca Petrom a luat decizia de a infiinta o noua companie, aproape 100% detinuta de Petrom, care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim. Desi aceasta este intr-adevar o posibilitate luata in considerare de catre Petrom, nu a fost luat a inca nicio decizie in acest sens", explica oficialii Petrom.

Infiintarea unei noi companii care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale Arpechim, cu scopul de a separa activiatile petrochimice de cele de rafinare este doar una dintre optiunile Petrom, in acest sens existand si discutii cu Oltchim, informeaza compania petroliera.

Aceasta eroare a oficialilor Petrom poate da nastere multor scenarii pe piata energetica din regiune. Mai mult, comunicatul atrage atentia asupra unor externalizari a serviciilor la Petrom.

Prima decizie majora din 2007

Aceasta separare a activitatilor de rafinare si petrochimie la Arpechim Pitesti ar fi o prima decizie foarte importanta a grupului austriac OMV de la preluarea Petrom. Potrivit unui interviu acordat recent publicatiei IHT, principala misiune a noului CEO, Mariana Gheorghe, este sa transforme Petrom, o companie de 150 de ani intr-un lider sud-est-european in sectorul petrolului si gazelor in contextul unei strategii generale de internationalizare a operatiunilor.